Magazin Novi Sad

Novosadska komšinica iz pakla: 3 godine pokušava da nas žive zazida

komsinica-iz-pakla

Zamislite da živite u kući iz koje ne možete da izađete, a ako ste se, pak, zatekli napolju, do sopstvenog dvorište možete da se spustite samo padobranom ili da vas neko katapultira s ulice.

Deluje suludo, ali tako nešto zaista se može desiti ako imate komšije koji bi po svaku cenu da isteraju neku svoju “pravdu” makar to nemalo veze sa zakonom a još manje sa ljudskošću.

Zazidala ga

Novosađaninu Slobodanu Igiću dogodilo se upravo to – komšinica ga je odsekla od sveta, i to ne samo njega, već i dve porodice koje žive u njegovom domu.

Pre dve godine, zagradila mu je jedini prilaz kući zbog čega je prvo zvao inspekciju, da bi sud, nešto kasnije, naložio najlogičniju privremenu meru – uklanjanje barijere.

Tera svoje

“Komšinica iz pakla” morala je da se povinuje toj odluci na koju se odmah žalila, međutim, barijeru je uklonila samo delimično – onoliko koliko je potrebno da se prođe peške. Namerena je, bez sumnje, da “tera svoje do kraja” i kad-tad potpuno zagradi Slobodana i njegove stanare.

Čvrst ugovor

Kada je pre skoro dvadeset godina ustupio ulični deo svog placa u ulici Heroja Pinkija na novosadskom Telepu, Slobodan je od investitora, koji je tu podigao zgradu, zatražio da mu se obezbedi prilaz kući sagrađenoj u donjem delu parcele.

Zahtev je prihvaćen, to su svojim potpisima na ugovoru potvrdile obe strane i delovalo je da tu ne može biti nikakvih problema.

Novi momenti

Krajem 2017. godine, plac je podeljen na tri celine, a na jednoj od njih, koja se graniči sa Igićevim dvorištem, posle nekoliko meseci počela je da niče građevina, poslovni prostor, koji je otkupila žena koja je tu otvorila firmu.

Pored te kućice vodi kolski ulaz do njegove kuće, koji, uzgred, ne može biti smetnja nijednoj delatnosti, pa ni onoj kojom se bavi nova komšinica.

Pravda je stalno na njegovoj strani, ali…

U martu 2019. godine, Igić je doživeo šok kada je pokušao da uđe u svoje dvorište.

– Vratio sam se iz grada i video da je prolaz zamandaljen. E sad, mogao sam to da razvalim, ali odlučio sam da sve bude kako bog zapoveda pa sam pozvao inspekciju. Nakon intervencije suda na licu mesta, u junu mi je stiglo rešenje da se moj tužbeni zahtev usvaja, da komšinica mora da postupi po zakonu i da ukloni PVC stolariju koja mi onemogućava normalan prilaz kući. Ona se žalila, ali je i Viši sud doneo takvo rešenje a predmet je ponovo vraćen na Opštinski sud. Oteglo se, traje to, evo, pune dve godine, presuda nikako da postane konačna – rezigniran je Slobodan Igić kojem je pre nekoliko dana stiglo novo rešenje od Opštinskog suda, u kojem stoji da je pravda definitivno na njegovoj strani.

Ali, komšinica ponovo ima pravo žalbe…

Da se igra kako ona svira

A na šta se to beskonačno žali žena koja bi ne trepnuvši zazidala tri porodice?

Iz sudskih spisa vidi se da ona ne priznaje Slobodanov ugovor sa investitorom, kojim je ustupio ulični deo svog placa i obezbedio sebi prolaz do kuće. Komšinica, naime, smatra da je kupivši poslovni prostor, postala vlasnica i kolskog ulaza kojim može da raspolaže kako god želi, pa čak i da zagradi ljudima jedini prilaz kući koja je sa svih strana opasana zidovima susednih zgrada.

Gospođa navodi da se Igić nije dogovarao s njom o uslovima pod kojima će koristiti taj deo njenog placa. Po svemu sudeći, uslove bi postavljala ona, po svom nahođenju.

Cilj je da se uzmu pare

– Poenta je u novcima, ona želi da joj platim da bih mogao da uđem u rođenu kuću. A ako se ne sporazumemo, odnosno ukoliko nisam u mogućnosti da je isplatim, zazidaće me. To je njena namera – kaže Slobodan Igić, kojem ni na kraj pameti nije da se cenka za nešto što mu po zakonu pripada.

Izvršitelji čekaju nalog

Sud je komšinici jasno stavio do znanja da Igiću mora obezbediti prolaz do kuće, odnosno da je dužna da ukloni barijeru kako bi on mogao da prolazi slobodno i da parkira automobil u svom dvorištu. Gospođu je sud opomenuo da više ne sme da ometa Igića u korišćenju tog prava.

Ostavljen joj je rok od 15 dana da to sprovede u delo, a u tom intervalu moraće da isplati Slobodanu i sve sudske troškove, što je prilično visoka suma.

U suprotnom, sud će joj na vrata poslati izvršitelje.

Ni partija joj neće pomoći

– Valjda joj je jasno da ne vredi da se žali, opet će izgubiti i samo će joj se povećavati troškovi. Možda misli da će joj pomoći to što su ona i muž članovi SNS-a, ali neće. I ja sam Vučićev. Neka sud samo radi po pravdi i zakonu, ništa meni više ne treba. U ovom slučaju stvarno je bilo tako, nemam nijednu primedbu, niko tu nije imao protekciju – zaključuje Slobodan Igić.

Smrad, blato, đubrište i mrkli mrak – usred Novog Sada, Evropske prestonice kulture (FOTO)

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
524 Shares
524 Shares
Share via
Copy link