Srbija Vesti

Komšije zabranjuju rad MHE, a Srbija ćuti i hrli u bezumne projekte uništavanja prirode

aleksandar-jovanovic-cuta

Dok se u Crnoj Gori i BiH ozbiljno raspravlja o zabranjivanju izgradnje mini-hidro centrala, u Srbiji takav pomak još uvek nije na vidiku. Iako građani organizovani u pokrete i udruženja imaju podršku javnosti, nadležni i pored svih obećanja još uvek podržavaju ove štetne energetske projekte.

Stav struke je i više nego jasan, MHE devastiraju prirodne kapacitete i potencijale Srbije i njihova dalja izgradnja mora se hitno zaustaviti kako bi život opstao u pogođenim sredinama.

Aleksandar Jovanović Ćuta smatra da država jedino reaguje na stav građana kada ima pobunu na ulicama.

– Dešava se pomak u regionu, pa će se desiti i u Srbiji, ali kada dignemo ustanak, kad nas bude na ulici jedno 20 ili 30 hiljada. Jedino se nešto desi kada izađemo na ulicu – napominje aktivista pokreta Odbranimo reke stare planine uz podsećanje na lažna obećanja data od strane Aleksandra Vučića i Ane Brnabić da će se o problemu stručno raspravljati, te da do današnjeg dana nije napravljena nikakva nova strategija.

– Od toga naravno nije bilo ništa, ništa nije rešeno do danas i javnost još ne zna odgovore na pitanja koja je tada postavila – opominje Jovanović.

Istovremeno, kako ističe Jovanović, pojedini investitori nastavljaju da grade na terenu, pa se samo na Vlasini gradi na jedno desetak mesta.

– Situacija se komplikuje i u Rakiti, gde imamo jasno rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o uklanjanju cevi iz korita Rakitske reke. Iz Ministarstva građevinarstva su nas još u junu prošle godine obavestili da je potpisano rešenje o poništavanju dozvole za MHE Zvonce u Rakiti. Međutim, posle toga su se ućutali. U međuvremenu investitor je završio objekat, mi smo letos mu izbušili cevi. Sada hoće da se priključi na energetski sistem. Ne odustaje, ali nećemo ni mi, branićemo reku – jasan je Ćuta.

Ukoliko se naredne nedelje ništa ne desi kada je konkretno u pitanju Rakita, iz pokreta Odbranimo reke Stare planine najavljuju nove proteste.

– Nadležni ćute i niko od njih nema petlju da dođe u Rakitu, pošto je to primer rušenja koncepta pravne države i fizičkog zločina nad rekom. Zato ćemo mi ako ništa ne urade, ponovo organizovati protest ispred Vlade i ako nastave da u Rakiti guraju reku u cevi, opet ćemo ih fizički sprečavati – upozorava i iznosi dalje planove Jovanović.

On pita “zašto u ovoj zemlji nema izvršitelja kad treba da se vade cevi iz reke na osnovu zakonitih rešenja”, a izvršitelji “postoje samo kada treba da izbacuju sirotinju iz stanova”.

Da će uz sve ovo upadljivo ćutanje, MHE ostati da funkcionišu kao koncept u našem energetskom sistemu, pokazuju i upozorenje Svetskog fonda za prirodu (WWF Adrija).

Ova organizacija uputila je komentare ministarstvu energetike na nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije, a koji i dalje predviđa finansiranje malih hidroelektrana. Prema njihovom mišljenju, nacrt zakona ponovo ignoriše volju građana, koju su jasno pokazali kroz brojne akcije, proteste i peticije.

– U odgovoru na komentare koje smo slali početkom januara, ministarstvo je potvrdilo kako su hidroenergetski projekti od javnog interesa, te kako će nastaviti sa subvencijama za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana. S obzirom na to da su sve relevantne institucije upoznate sa dokazima o ekonomskoj neopravdanosti izgradnje i subvencionisanja malih hidroelektrana, kao i na njihovu štetnost po životnu sredinu, smatramo neprihvatljivim odluku o nastavku finansiranja ovih projekata. Projekti izgradnje malih hidroelektrana nikako ne mogu biti projekti od javnog interesa – ocenila je Nataša Milivojević iz WWF Adrije.

Iz ove organizacije ističu da su hidroelektrane zastarela tehnologija koja će vremenom tražiti sve veća ulaganja, a šteta koju imaju po ljude i životnu sredinu neopravdano je velika, piše Nova.rs.

Odbranimo reke Stare planine kao što ih brani Ćuta pred premijerkom Srbije (video)

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • ANTIFA Ludistički pokret koji bi da ruši MHE, da uništava privatnu imovinu mnogo je dozvolio sebi i njih treba uhapsiti da se tamo bave društveno korisnim radom. Njima smeta Žezara Smeedderevo, RTB Bor, smeta im rugnik Jadarita koji će Srbiju dovesti na čelo proizvodnje lutijum jonskih baterija za električne automobile.

36 Shares
Share via
Copy link