Novi Sad Srbija

Koliko je tačno bogatstvo gradonačelnika Novog Sada, Subotice, Kikinde

Do nedavno niko nije na jednom mestu izneo podatke o imovini i biografijama gradonačenika najvećih gradova u Vojvodini. Ovi živopisni likovi, njihove neizmenjene biografije i imovinske karte, opisne su u istraživanju KRIK-a.

Upravljanje gradovima Vojvodine dato je ljudima živopisnih biografija, piše KRIK. Jedan je radio u BIA-i, drugi pretio kolegi da će mu “iščupati grkljan”, treći s porodicom poseduje veliki broj nekretnina, više njih ne prijavljuje redovno imovinu Agenciji, dvojica nisu obezbedili čistu pijaću vodu svojim sugrađanima, a firme prijatelja jednog gradonačelnika dobijaju novac iz gradskog budžeta.

To su samo crtice o gradonačelnicima koje su novinari KRIK-a istražili sa kolegama iz lokalnih medija. Profili šestorice političara koji vode Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Kikindu, Suboticu i Sremsku Mitrovicu sa svim detaljima o njihovoj imovini, poslovima i prekršajima objavljeni su u Krikovoj bazi imovine političara.

Istraživali za KRIK: Jelena Radivojević i Dragana Pećo (KRIK), Zoran Strika (021, Novi Sad), Ivana Predić (Panpress, Pančevo), Virag Đurković (RTV, Subotica) Miloš Stanić (Zrenjanin) i Mirna Laković (Kikinda)

Po broju nekretnina, od istraženih gradonačelnika, ističu se Pavle Markov koji vodi Kikindu i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Markov i članovi njegove uže porodice imaju u vlasništvu osam stanova, dve kuće i dva poslovna prostora u Kikindi i Beogradu. Bogdan Laban, poznat po tome da je stranačkom kolegi pretio da će mu “iščupati grkljan”, i članovi njegove porodice vlasnici su brojnih nekretnina i zemlje u Srbiji i Crnoj Gori čiju je vrednost agencija za prodaju nekretnina, koju je angažovao KRIK, procenila na više od 3 miliona evra.

Porodica gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića u ovom gradu ima pet stanova, pokazuju podaci katastra.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, nema mnogo nekretnina, ali ima zanimljivu prošlost.

Pre nego što je preuzeo vođenje grada, Pavlov je radio u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) i bio je direktor državnog preduzeća “Petrohemija”.

Njegovo rukovođenje ovim preduzećem istraživala je policija koja je otkrila da je Pavlov uslovljavao privatne firme da, ukoliko žele da posluju sa “Petrohemijom”, moraju da sponzorišu rukometni klub čiji je bio predsednik. Tužilaštvo, kome je policija poslala nalaze o Pavlovu je, međutim, ustanovilo da on nije učinio krivično delo i zatvorilo slučaj.

Pavlov je jedini gradonačelnik koji je pristao da govori za KRIK.

„Ako bi se tako gledalo (ko mi je prijatelj) niko u Pančevu ne bi dobijao nikakve subvencije, jer pola Pančeva poznajem”, ovako je Pavlov objasnio za KRIK to što firme njegovih poznanika dobijaju novac iz gradskog budžeta.

Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, od svih vojvođanskih gradonačelnika prima najveću platu, a jedno vreme je u kompanijama povezanim sa „Auto-moto savezom Srbije“ (AMSS) mesečno zarađivao najmanje još dve gradonačelničke plate. U isto vreme, Janjić i njegov kolega iz Kikinde Pavle Markov nisu svojim sugrađanima obezbedili čistu pijaću vodu.

Protiv svih istraženih gradonačelnika su se vodili prekršajni postupci. Državna Revizorska Institucija (DRI) je u gotovo svakom od ovih gradova otkrila da se novac iz budžeta trošio mimo zakona, a Agencija za borbu protiv korupcije je protiv svakog od njih vodila postupak zbog neprijavljivanja imovine.

Sve detalje o ovim postupcima, imovini i poslovima pomenutih gradonačelnika, kao i prateću dokumentaciju možete pronaći u Krikovoj bazi imovine političara.

Koliko je imovina srpskih funkcionera na Kosovu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Hihi
    Baš mi je drago
    Srbi ne zaslužuju bolje, sami pokazuju, pokvareni su
    Kad vam je najbitnije „iz kog si sela“ (pogotovo rođenobeogradskim seljoberima), naravno da su vaši lokalci najbahatiji. Vi ih podržavate u tome jer su „vaši“
    Hihihi

OGLAS

439 Shares
439 Shares
Share via
Copy link