Horoskop Horoskopski znakovi

Koji poludragi kamen zastupa vaš znak i kako on utiče na vas?

Ametist

Ametist (Amethyst) je poludragi kamen koji se vezuje za mesec februar i jedan je od kristala koji najviše pogoduju osobama rođenim u horoskopskom znaku Vodolija, Ovan ili Devica.

Brojni izvori pominju ametist i opisuju njegove osobine i efekte koji su bili opažani kroz vekove. Smatra se kamenom duhovnosti, koji jača volju, a njegova boja, koja varira od blede do intezivno ljubičaste, se smatra bojom pokajanja.

Veruje se i da ametist donosi unutrasnji mir i radost, uklanja bes i podstiče razvoj intelekta. U nekim radovima Plinija starijeg pominje se blagotvorni efekat ametista na teksturu kože.

Prema Feng Shui ideologiji ametist čisti svaki prostor od negativnih vibracija, emituje snažnu energiju i stvara pogodnu sredinu za pojedinca da dosegne maksimum svoje unutrašnje snage.

Ovaj dragi kamen je bio veoma cenjen prisutan kroz istoriju drevnih naroda. Stari Grci, Rimljani i Egipćani su koristili ametist za pravljenje nakita i ukrašavanje činija i pehara. Korišćen je i u drevnoj Mesopotamiji za utiskivanje kraljevskih i religijskih simbola na glinene ploče, a već stotinama godina se koristi na nakitu kao simbol čistoće i pripadnosti kraljevskoj porodici.

Ovaj kamen ima veliku ulogu i u religiji, jer se nalazi na prstenju katoličkih biskupa i na brojanicama.

Legenda kaže da je sam kamen nastao od suza grčkog boga vina i zabave Dionisa, koje su obojile statuu prelepe devojke Ametist. Nju je boginja Artemida pretvorila u statuu od kvarca da bi je zaštitila od osvete samog Dionisa, koji se zakleo da će se osvetiti prvom smrtniku na koga naiđe zbog uvrede koju je pretrpeo.

Ova legenda je dovela i do verovanja da osoba koja pije iz posude od ametista ne može da se napije.

Marija Jovanović

♉ ♓
Rođena nežna i ratoborna. Obožava Bulgakova, Monea i astrologiju. Diplomirani profesor književnosti.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

594 Shares
594 Shares
Share via
Copy link