Lifestyle

Ko su novosadske Brazilke?

Prva škola brazilske sambe, Mantock, deluje u Novom Sadu već 10 godina. U ovoj školi su od osnivanja posvećeni pravoj karnevalskoj sambi iz Rio de Janeira, sambi carioca.

Sambu je u Novi Sad dovela Maja Mantock koja se zaljubila u ovaj ples na prvi pogled.

– Brazil je moja velika ljubav – svi plesovi, muzika, kultura, jezik, tradicija, ali posebno samba. Ta sreća koju osećate dok igrate je neverovatna, jednostavno morate da se smejete. Tek onda možete da razumete zašto je Brazilci toliko vole – objašnjava Maja, osnivač škole i koreografkinja afro-brazilskih plesova.

Cilj ove škole je da se devojkama pruži prilika da nauče jedan od najlepših plesova na svetu. Kroz igru one se ujedno i upoznaju sa jedinstvenom kulturom i tradicijom Brazila. Osim toga imaju i mogućnost da uživaju u nastupima i putovanjima širom zemlje, ali i sveta.

skola-sambe-mantock-2

– Tokom prethodnih 10 godina, nastupali smo na svim relevantnim festivalima u Srbiji, u Kombank Areni, na Exitu. Za nastup u Dubaiju okupljala sam ekipu sa 4 strane sveta, Nedu Novaković iz Brazila, Noemi Best iz Londona, Biljanu Paripović iz Amerike i ja koja sam ih čekala u Srbiji. Smatramo to krunom našeg desetogodišnjeg rada, sa željom da putujemo što više u svim pravcima – kaže Maja.

 

Učenica škole Mantock koja je nastupala i u Dubaiju Neda Novaković je najbolja igračica sambe u Srbiji, a provela je i šest meseci u Brazilu. Ona je tamo usavršavala svoje plesno umeće  kod najboljih profesora sambe u  Rio de Janeiru, a onda je znanje podelila i sa ostalima.

skola-sambe-mantock-1

Kostimi koje devojke u Mantocku nose pravljeni su u Rio de Janeiru. Brazilci su im objasnili da perje u perjanici koja se nosi na glavi nije tu radi efektnosti, nego ono simbolizuje sposobnost Brazilaca da se izdignu iznad svakodnevih problema.

Samba je jedna vrsta molitve Bogu. Potiče iz Afrike, a nakon što je je pristigla u Bahia državu u Brazilu menjala se pod latinoameričkim i portugalskim uticajem. Brazilci kažu da ona može da se igra samo na jedan način – srcem.

skola-sambe-mantock-4

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

140 Shares
140 Shares
Share via
Copy link