Magazin Srbija

Ko je dr Biljana Stojković, kandidatkinja za predsednicu Srbije koja se na ulicama „bori protiv majmuna“

biljana stojković
Foto: Facebook/MORAMO

Profesorka Biljana Stojković je kandidatkinja koalicije „Moramo“ na predsedničkim izborima u aprilu. Profesorku na Biološkom fakultetu u Beogradu, javnost zna kao nekoga ko je javno kritikovao Rio Tinto a na predizbornom skupu u Gornjim Nedeljicama, rekla je da će učiniti sve da se poštuje Ustav Srbije i da će zastupati ustavni patriotizam, umesto primitivnog nacionalizma “koji nas tera u mržnju“.

Profesorka je na predizbornom skupu u Nedeljicama naglasila da je prihvatila da bude predsednička kandidatkinja, jer smatra da je koalicija „Moramo“ stalno na ulicama i uz ljude, što je njoj najvažnije.

Rođena je 6. oktobra 1972. godine u Beogradu, gde se i školovala. Nakon Zemunske gimnazije, odlučuje da školovanje nastavi na Biološkom fakultetu koji upisuje 1991. ratne godine.

Osnovne studije je završila 1996. godine, nakon čega je završila magistraturu i doktorske studije (2007). Iako je imala priliku da napusti zemlju i doktorske studije nastavi u Bazelu, petooktobarske promene uticale su na to da Stojković dobije novu nadu i optimizam, zbog kojih ostaje u Srbiji.

Svoj akademski pravac Stojković je usmerila ka Biološkom fakultetu gde je najpre bila saradnica u nastavi, zatim asistent i docent, da bi od 2018. postala redovna profesorka na fakultetu. U svom naučnom opusu bavi se evolucionog ekologijom, evolucijom ponašanja, genetikom i drugim oblastima.

Tokom devedesetih godina aktivno je učestvovala na demonstracijama protiv Slobodana Miloševića, a prema njenim rečima nikada nije propuštala priliku da izađe na ulicu i iskaže nezadovoljstvo tadašnjmi režimom.

– Nisam imala dilemu oko toga da li treba pružati otpor svima koji su nas doveli u ponor. Nisam poznavala nijednog vođu protesta, ni tada ni u kasnijim organizacijama demonstracija tokom devedesetih. Bila sam deo one nesnađene većine koja je hodala u protestnim kolonama, bežala od policije, podržavala svaki bunt i čekala promene – rekla je Stojković u intervjuu za Danas 2020. godine.

Stojković je kolumnistkinja Peščanika, pored toga član je Skupštine slobodne Srbije, a do sada nikada nije bila deo neke političke partije.

Predsednik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je Stojković profesorka evolucije i da ona može da govori o tome kako je „čovek nastao od majmuna“, ali da ona bira da se na ulicama „bori protiv majmuna“ koji su u Srbiju „doveli“ rudarsku komapniju „Rio Tinto“.

„Svojom impresivnom profesionalnom i aktivističkom biografijom, poštenjem i zalaganjem, prof. dr Biljana Stojković istakla se kao neko ko se čitavog života zalaže za ideje koje svi u Skupštini slobodne Srbije i zeleno-levoj koaliciji Moramo zastupamo“, ističe se u zajedničkom saopštenju Skupštine Slobodne Srbije (SSS) i koalicije Moramo.

Dodaje se i da Skupština slobodne Srbije (SSS) deli sve ideje i vrednosti autentične zeleno-leve koalicije Moramo, i da je podržava na predstojećim parlamentarnim izborima sa ciljem da građanima Srbije zajedno obezbede pristojno mesto za život.

Izvor: N1, Nova, Beta

Ćuta, Ne davimo Beograd i Nebojša Zelenović zajedno na izbore

84 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap