Koronavirus Srbija

Ekipa agencije Rojters snimila unutrašnjost Kliničkog centra Vojvodine (VIDEO)

Britanska agencija Rojters snimila je prilog iz Kliničkog centra Vojvodine, gde su dobili dozvolu za ulazak i na tzv. šok odeljenje, na kojem su pacijenti s teškom slikom virusa korona, kao i u magacine sa medicinskim materijalom i zaštitnom opremom.

Zanimljivo je da Rojters ni na jednom javnom kanalu ni sajtu nije emitovao ovaj video, nego je preko noći dobio dozvolu za snimanje. Snimak se pojavio na opskurnom kanalu na Youtube, i odjednom je bio dostupan svim redakcijama bliskim SNS.

Prilog počinje od ulaska u KCV, te daje uvid provere svih koji ulaze, pa i zaposlenih, na temperaturu, a u jednom delu snimljeno je medicinsko osoblje koje se priprema za ulazak u sobu u kojoj leže teško oboleli pacijenti, piše 021.

Medicinsko osoblje oblači zaštitne skafandere, ima zaštitne maske i vizir.

Prikazan je i prostor u kojem medicinsko osoblje, preko monitora prati pacijente.

Prilog Rojtersa usledio je nakon pisanja novosadske novinarke portala Nova.rs Ane Lalić o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine.

Link do videa:

https://www.youtube.com/watch?v=C2_QIRey_ek

Ona je zbog svog teksta uhapšena, na šta su reagovala novinarska udruženja i organizacije sa zahtevom da se ona pusti na slobodu.

Iako je prvobitno najavljeno da će biti zadržana u pritvoru 48 časa, puštena je sutradan ujutro.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je ranije da Klinički centar Vojvodine ima svu neophodnu opremu, da u Vojvodini stvari funkcionišu relativno dobro i sve zdravstvene ustanove na teritoriji Pokrajine imaju dovoljno zaštitne opreme, testova za virus korona, čiji se rezultati čekaju tri, četiri sata.

„Da li su sve medicinske sestre obučene da rade u Korona centru? Ne, sve sestre ne rade u Korona centru, rade sestre u intenzivnijm terapijama, polintenzivnim terapijama, pulmologiji, na infektivnoj klinici, one su sve obučene. Nećemo da obučavamo nekoga ko nikada nije pristupio pacijentu u intenzivnoj terapiji“, kaže Gojković

Lekarima koji, kako kaže, rade sa pacijentima koji nisu pacijenti oboleli od virusa korona dovoljna je hirurška maska.

„U skafanderima ne možete da izdržite više od četiri sata i to je za one koji leče najteže pacijente“, rekao je Gojković i naglasio da oprema mora da se koristi u skladu sa protokolom i da je nepotrebno sve zdravstvene radnike obući u skafandere.

„U komad ću, kad sve ovo prođe, podneti izveštaj. Ne može da se arči oprema jer smo i toga imali“, kaže Gojković.

Inače, prema poslednjim podacima, u KCV-u se trenutno leči 80 obolelih od virusa korona, od čega se njih šestoro nalazi na respiratorima. Preminulo je petoro, dok je troje pušteno na kućno lečenje.

Najnovije mere: Šta smete, a šta nikako ne smete raditi za vreme vanrednog stanja?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link