Magazin Srbija

Paralelni univerzum srpskog zdravstva – pored ‘svemirskog’ Kliničkog centra ruina od Endokrinologije (FOTO)

slika i prilika
Printscreen Collage

Izgradnja novih kliničkih centara bez sumnje dobra je vest kako za pacijente tako i za zdravstvene radnike zaposlene u ovoj ustanovi jer konačno imaju priliku da rade u čistim i moderno opremljenim zgradama, ali ta modernizacija i obnova zapuštenih medicinskih centara po Srbiji ne odvija se priželjkivanom brzinom iako je ulaganja neupitno ubrzala i nesrećna pandemija koronavirusa.

Može se reći da zdravstvo najbolje oslikava situaciju u jednoj državi.

Srpsko zdravstvo je, bez sumnje, najistinitija slika srpske države – od sjaja i našminkanog glamura do bede i oronulosti. Prizori koji kao da potiču iz dve različite države i univerzuma.

Pacijenti koji zađu u novu zgradu Kliničkog centra pred sobom vide novo, uredno, udobno i svetski opremljeno, a oni koji tumaraju hodnicima Klinike za endokrinologiju, koja je udaljena samo nekoliko stotina metara, vide potpuno drugačiju sliku – oronule zidove i kadrove koji podsećaju na scenografiju za snimanje nekih horor filmova, a ne zdravstvenu ustanovu, piše Nova.rs.

U martu ove godine prvi pacijenti ušli su u zgradu novog Kliničkog centa. Tamo sve podseća na one najuređenije i najmodernije bolnice koje gledamo u američkim serijama. Dvokrevetne sobe sa kupatilom i TV-om. Sve blista i cakli se.

Samo nekoliko minuta odatle nalazi se Klinika za endokrinologiju, bolesti metabolizma i dijabetes čekaju vas potpuno drugačiji kadrovi. Duž prijemnog odeljena prostiru se hodnici oronulih zidova, puni pukotina. Na takve prizore, su nažalost navikli pacijenti u bolnicama i domovima zdravlja širom Srbije.

Nova zgrada Kliničkog centra još nije potpuno završena. Ipak, ono što je gotovo i uslovi u kojima se pacijenti tamo leče, trebalo bi da bude standard koji će imati svi pacijenti u Srbiji, u bilo kojoj klinici ili gradu.

Preminuo Marko (30), lekari mu tokom rutinskog pregleda probušili creva i pluća: Bolnica nizala greške

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
Share via
Copy link