Magazin Srbija

Klet tužio Kavčića jer je otkrio da stranu udžbenika štampaju za 0.60 dinara, a prodaju za 10

aleksandar kavcic kurir

Ogranak velike nemačke kompanije “Klet” u Srbiji podneo je novu krivičnu prijavu protiv Profesora Aleksandra Kavčića, “zbog odavanja poslovne tajne”, jer je otkrio da udžbenike štampaju u Bugarskoj po ceni 0,60, a prodaju u Srbiji za oko 10 dinara po strani, objavljeno je na Tviiter nalogu @kukeimotike.

Ovo nije prva tužba. Krajem aprila, nemačka izdavačka kuća „Klet”, koja deluje i u Srbiji, podnela je tužbu protiv fondacije „Alek Kavčić” zbog, kako se navodi, nelojalne konkurencije.

– Tužbom zbog nelojalne konkurencije ‘Klet’ traži da se Fondacija ne ponaša nelojalno jer krši kodekse poslovnog morala i dobrih poslovnih običaja. Fondacija se preko sajta besplatnabiblioteka.com reklamira da nudi besplatne udžbenike koji to nisu – navodi se u pisanoj izjavi koju je „Klet” krajem aprila dostavio Tanjugu.

Takođe, trojica autora udžbenika iz matematike za sedmi razred, Miloljub Albijanić, Đorđe Dugošija i Marko Šegrt, tužili su Fondaciju “Alek Kavčić” jer je “bez odobrenja stavila PDF njihovih knjiga na svoj sajt kako bi ih delila ili prodavala za dva dinara po stranici”.

Po ovoj tužbi, kako tvrde, prekršen je Zakon o autorskim i srodnim pravima, a Viši sud je, kako se može čuti, doneo privremenu meru na osnovu koje je Fondacija “Alek Kavčić” morala da skine ove udžbenike sa svog sajta.

U Fondaciji „Alek Kavčić“, međutim demantuju da je pomenuta tužba stigla do njih, iako je ona u medijima najavljivana već više od dva meseca.

“Nikada nismo videli tu tužbu. Fondacija je otkupila ceo tiraž Albijanićevog udžbenika iz matematike za sedmi razred i plan nam je bio da kao i ostale udžbenike, poklanjamo školama. Ako se autor protivi, naravno da nećemo promovisati njegov udžbenik. Mi smo skinuli taj udžbenik sa sajta pre nego što je Viši sud doneo privremenu meru o tome jer nismo kao treća strana hteli da učestvujemo u eventualnom sporu Zavoda za udžbenike i Albijanića”, – tvrde, ovim povodom, iz Fondacije „Alek Kavčić“, preneo je Glas javnosti.

Fondacija „Alek Kavčić“ isporučila više od 10.000 udžbenika osnovcima: Ovo je tek početak

generic vignette (DESK luftika.rs)
408 Shares
408 Shares
Share via
Copy link