Film Magazin

Kirk Daglas je bio heroj II svetskog rata, Tito je po njega poslao avion, zaveo je najlepše i to nije sve

— S ogromnom tugom moja braća i ja saopštavamo vam da nas je Kirk Daglas napustio. Za svet bio je legenda, glumac iz zlatne ere filma koji je doživeo i sam zlatne godine, humanitarac čija je posvećenost pravdi i principima u koje je verovao postavila svima nama standarde kojima treba da težimo — napisao je Majkl Daglas i tako obelodanio javnosti da je njegov otac, legendarni Kirk Daglas, preminuo u 104. godini života.

Legendarni Kirk ostavio je dubok i neizbrisiv trag u istoriji kinematografije i jedna je od prvih filmskih superzvezda, ali postoje neke zanimljive činjenice o njemu koje nisu bile opštepoznate, piše portal Glossy.

KIRK DAGLAS JE BILO NJEGOVO UMETNIČKO IME

Legendarni glumac, poslednji iz generacije zlatnog Holivuda, rođen je 1916. godine u Njujorku kao Isur Danijelovič, sin ruskih Jevreja iz Čavusija. Ipak, odrastao je kao Izi Demski — Izi je bio nejgov nadimak, a Demski je bilo prezime koje su njegovi roditelji počeli da koriste nakon što su se preselili u Ameriku.

ZAVEO JE NEKE OD NAJLEPŠIH

Tokom svoje prve godine na Akademiji dramskih umetnosti, kako je bio izuzetno atraktivan, Daglas je privukao pažnju velikog broja koleginica, budućih filmskih zvezda. U njega je do ušiju bila zaljubljena Beti Džoan, tinejdžerka s kojom je glumac tek povremeno bio u vezi jer mu se više dopadala njena drugarica Dajana Dil. Ipak, Beti i Kirk ostali su prijatelji, a i ona je sama kasnije postala velika zvezda — u pitanju je glumica koje se sećamo pod njenim umetničkim imenom Loren Bekol.

Lepu Dajanu Dil kasnije je i oženio i s njom dobio dvoje dece (Majkla i Džoela), a od maja 1954. godine u braku je s producentkinjom En Bajdens, s kojom je takođe dobio dvojicu sinova (Pitera i Erika).

BIO JE HEROJ U DRUGOM SVETSKOM RATU

Tek pošto je Daglasova glumačka karijera počela, izbio je Drugi svetski rat. Glumac se zato 1941. godine pridružio mornarici, a već tri godine kasnije je napustio vojsku zbog povreda koje je zadobio tokom lova na japanske podmornice u ratnoj zoni.

TITO JE PO NJEGA SLAO SVOJ AVION

U svojim memoarima, Kirk Daglas se prisetio i kako je posetio Jugoslaviju u novembru 1964. godine kako bi razgovarao sa studentima Filmske akademije. Štaviše, on je organizovao predavanje na Beogradskom univerzitetu i nije krio koliko ga je oduševila činjenica da jugoslovenski studenti tako dobro poznaju svet filma!

— Sledećeg dana, za vreme ručka s američkim i britanskim ambasadorima, pitao sam da li bismo supruga i ja mogli da se upoznamo sa Titom. Oni su se nećkali, a ja sam se izvinio, izašao i okrenuo broj njegovog kabineta. Sledećeg dana, Tito je po mene i suprugu iz Ljubljane poslao svoj privatni avion. Ručali smo u njegovoj vili, pili vino i pričali o filmovima. Voleo je vesterne, a naročito Obračun kod OK korala — napisao je Daglas i otkrio da mu je britanski ambasador rekao da već šest nedelja čeka da ga Tito primi, a glumac je imao duhovit odgovor.

— Pitao sam ga: „A koliko ste filmova vi snimili?“

NAJVEĆE SELO KOJE JE VIDEO

Za vreme Sarajevske Olimpijade 1984, Kirk je bio Sarajevu, koje je nazvao najvećim selom koje je video.

Naime, tu nije bilo ništa pežorativno, već je to rekao zbog toga što se svi poznaju i u koji god lokal uđe svi se pozdravljaju i poznaju, kao da je jedini u nekom selu.

NIJE SE PREDAVAO NI KAD JE BILO NAJTEŽE

Slavni glumac doživeo je 1996. godine težak moždani udar koji mu je oštetio govor, a iste godine je dobio počasnog Oskara za doprinos filmskoj industriji.

Iako se i dalje osećao loše, on je podigao zlatnu statuetu, a već tri godine kasnije snimio je film „Dijamanti“, u kojem je glumio čoveka koji se oporavlja od moždanog udara, ali to nije njegova poslednja uloga jer je kasnije zaigrao i u filmu „Iluzija“ i televizijskom filmu „Ubistva u zgradi Empajer stejt“.

Njihove supruge su „ubole džekpot“: Oni su 10 najboljih muževa Holivuda

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

38 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap