Magazin

Zašto je Srbija raj za tajkune i kriminalce iz okruženja?

Već smo pisali o tome kako Kinezi odlaze iz Srbije, ali imamo nove komšije, koje su u našoj zemlji pronašli sigurnu luku.

U poslednjih nekoliko meseci dve vrlo problematične figure iz komšijskih zemalja dobile su srpski azil, iako ih u njihovim matičnim zemljama terete za teška krivična dela.

Kako su preneli mediji, 15. maja ove godine bugarski tajkun sa Interpolove poternice Cvetan Vasilev je, posle više neuspelih pokušaja, dobio azil u Srbiji.

Takođe, pre nekoliko dana dozvolu slobodnog boravka u našoj zemlji dobio je i rumunski državljanin Sebastijan Gica.

Podsetimo, u julu prošle godine je bugarsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Vasileva i još 17 osumnjičenih za niz krivična dela koja su dovela do propasti Korporativne komercijalne banke u toj zemlji.

Vasilev je, kako su preneli bugarski mediji, bivši većinski deoničar i izvršni direktor Korporativne komercijalne banke i optužen je po 146 tačaka zbog sumnje da je sa ostalim optuženima proneverio ukupno 2,56 milijardi leva (oko 1,31 milijardi evra), kao i 205,9 miliona leva u gotovini.

Sa druge strane, Vasilev tvrdi da je istraga protiv njega politički motivisana, a za događaje koji su doveli do insolventnosti banke krivi svog bivšeg poslovnog partnera Delijana Pevskog, poslanika Pokreta za prava i slobode, navodi taj portpal.

Banka je 2015. otišla u stečaj, cime je u stečaj otišla i bugarska kompanija „Glas industri“ koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.

U okviru istrage banke podignuta je optužnica protiv više bivših visokih zvaničnika osumnjičenih da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu navodno bio Vasilev.

Neki od njih optuženi su i za proneveru

Dva revizora iz revizorske kuce KPMG Bugarska takođe su optužena za proneveru, a protiv trojice bivših radnika centralne banke podneta je tužba za loše upravljanje.

Tužilaštvo je saopštilo da su tužba i dokazi podneti sudu napisani na više od 210.000 strana, uključujući rezultate saslušanja više od 400 svedoka i 90 forenzičkih izveštaja.

Za razliku od Vasileva, Gica je bio uhapšen u Srbiji zbog osnova sumnje da je izvršio osam krivičnih dela, među kojima su ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija.

Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije a on je 19. decembra 2016. godine, napustio je zemlju posle čega je za njim raspisana međunarodna poternica.

Gica je, po navodima rumunskih medija, pod istragom zbog „korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine“.

U obrazloženju odbijanja zahteva Rumunije za izručenje Gice i odluke da mu se omogući azil, navodi se da se on nalazi pod pretnjama progonom zbog političkog mišljenja.

Bivše, buduće i sadašnje šefova srpske mafije

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link