Magazin Svet

Novinarka zatvorena zbog izveštavanja iz Vuhana nastavlja štrajk glađu, porodica uplašena za njen život

zhang-zhan

Porodica kineske novinarke Zhang Zhan koja je zbog izveštavanja o koronavirusu prošle godine uhapšena i osuđena na zatvorsku kaznu od četiri godine kaže da se ona zbog štrajka glađu nalazi “blizu smrti”, piše The Guardian, prenosi Media.ba.

Zhang Zhan je februaru prošle godine iz Šangaja otputovala u Vuhan kako bi izveštavala o početnoj reakciji Kine na koronavirus, a svoja zapažanja, fotografije i videozapise je objavljivala na Wechatu, Tviteru i Jutjubu.

Kineske vlasti su je zbog toga uhapsile u maju 2020., a u decembru iste godine je zbog “izazivanja svađa i nevolja” osuđena na zatvorsku kaznu od četiri godine.

Tokom boravka u zatvoru Zhang Zhan je započela štrajk glađu zbog čega je bila prisilno hranjena što je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International ocenila kao mučenje, o čemu je u to vreme pisao CNN.

Uhapšenu novinarku je u zatvoru tada posetio i njen advokat koji je nakon toga na društvenim mrežama napisao da su joj tokom posete bile zavezane ruke kako ne bi mogla izvaditi cevi za hranjenje koje su joj bile postavljene u nos i usta.

Dodao je i da je novinarka imala stalne glavobolje i bolove u stomaku i grlu, te da se zbog slabosti nastale tokom pritvora, na ročištu pojavila u invalidskim kolicima.

O njenom trenutnom lošem zdravstvenom stanju je putem Tvitera izvestio njen brat Ju Zhang koji je, između ostalog, napisao da Zhang Zhan “možda neće još dugo živeti” i da je njena kilaža na 177 cm visine manja od 40 kilograma, a The Guardian piše da su to potvrdili još neki bliski izvori koji su upoznati sa ovim slučajem.

Objava Ju Zhanga je, kako se navodi, pokrenula je organizacije za zaštitu ljudskih prava da od kineskih vlasti ponovo zatraže njeno puštanje na slobodu kako bi dobila odgovarajući medicinski tretman koji joj je neophodan.

Aktivistkinja Amnesty Internationala Gwen Lee je rekla da bi Zhang Zhan koja uopšte nije trebala biti zatvorena, sada mogla umreti ukoliko se radi lečenja hitno ne oslobodi, kao i da je reč o sramotnom napadu na ljudska prava.

Lee je, kako piše The Guardian, dodala i da će kineska vlada biti odgovorna ukoliko Zhang Zhan umre u zatvoru.

The Guardian piše da je anonimni izvor za Agenciju France-Press (AFP) rekao kako je porodica Zhan Zhang tražila da je poseti pre tri sedmice, ali da iz ženskog zatvora u Šangaju u kojem se novinarka nalazi, nisu dobili nikakav odgovor.

Prema podacima Reportera bez granica Zhan Zhang ne može da hoda, pa čak ni da podigne glavu bez tuđe pomoći, a The Guardian piše da je šef ureda Reportera bez granica za Istočnu Aziju Cedric Alviani rekao da međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na kineski režim i osigurati hitno oslobađanje novinarke pre nego što bude prekasno.

Dodao je i da je Zhang Zhan samo obavljala novinarsku dužnost i da nikada nije smela biti privedena, a kamoli osuđena na četiri godine zatvora.

Po izbijanju pandemije koronavirusa početkom prošle godine, kineske vlasti su ometale medijsko izveštavanje iz te zemlje, a The Guardian piše da su nakon izveštavanja iz Vuhana, osim Zhan Zhang, uhapšeni i građani-novinari Chen Qiushi, Fang Bin i Li Zehua.

Doktorka iz Vuhana misteriozno nestala posle intervjua koji je šokirao naciju

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link