Koronavirus Svet

Nije zarazno: Zabranjeni vuhanski dnevnici

Blogerka iz Kine Fang Fang (64) redovno je tokom karantina u Vuhanu vodila internet dnevnik. Između ostalog, Fang u njemu piše šta su kineske vlasti na početku epidemije poručivale građanima, a jedna od glavnih poruka bila je da se covid-19 „ne prenosi sa čoveka na čoveka“.

ang Fang je rođena u Vuhanu, a pokrenula je ‘zabranjeni’ časopis u kojem je objavljivala sve što je čula, pročitala i videla tokom epidemije koronavirusa, sa gledišta običnog stanovnika Vuhana u epicentru krize.

U najnovijem izdanju koji je objavio Sandej Tajms, autorka je priznala da joj je njen brat prvi rekao da je virus zarazan, nakon što je prethodno obavešten da je moguće „kontrolisati ga i sprečiti“, piše Daily Mail, a prenosi Nova.

Sumnjivi slučaj virusa

Prvog februara ona je napisala: „Kad se setim početka, zapravo mi je najstariji brat rekao da je ovaj virus zarazan. On predaje na Huazhong univerzitetu za nauku i tehnologiju, a 31. decembra prosledio mi je esej pod naslovom “Sumnjivi slučaj virusa nepoznatog porekla u Vuhanu”.

Međutim, nedugo zatim stiglo je i zvanično saopštenje vlade da se:”Virus ne prenosi sa čoveka na čoveka, moguće ga je kontrolisati i sprečiti.” Čim smo to čuli, svi smo odahnuli.”

Posle toga sledi zabrinjavajuća vest kada je glavni kineski epidemiolog dr Džong Nanšan upozorio da se nacija još može suočiti sa „velikim izazovom“ drugog talasa koronavirusa.

On je za CNN rekao da su vlasti u Vuhanu zadržale “ključne detalje” o jačini krize prvog talasa početkom godine.

“Većina Kineza trenutno je još podložna infekciji Covid-19 zbog nedostatka imuniteta”, rekao je dr Džong. “Nalazimo se pred velikim izazovom.”

Fang Fang, rođena je u Nanjingu, ali se preselila u Vuhan kada je imala dve godine, objavila je svoje zapise iz dnevnika na kineskim veb stranicama društvenih medija Veibo i VeChat, ali blogove su cenzori brzo izbrisali.

Grad na ivici propasti

Njen časopis, koji je pokrenut 25. januara, kada je kriza počela da izmiče kontroli, opisala je probleme oko maski za lice, hrane i zaliha u bolnicama u gradu od 11 miliona stanovnika koji su bili na ivici propasti.

Kasnije, 12. februara, Fang Fang je tvrdila da su lekari i „verovatno čak i neki pacijenti“ u privremenoj bolnici pevali koronavirusnim pacijentima kada bi ih posetio „neki lokalni politički lider“.

Sledećeg dana, autorka je opisala tmurni prizor u lokalnom krematorijumu, na fotografiji koju joj je poslao njen lekar prijatelj, opisavši tmurni prizor.

Fang Fang je objasnila da je fotografija pokazala gomilu mobilnih telefona na podu pogrebnog doma, a “vlasnici telefona već su bili pepeo.”

Njen dnevnik nastavio je da prepričava priče iz karantina, uključujući trogodišnje dete koje se plašilo da izađe napolje i živelo je zatvoreno danima nakon smrti svog dede, sve dok ih 19. marta nisu pronašli nadležni.

Pretnje smrću

Onda je Fang Fang opisala dan kada nije bilo novih slučajeva, “nije bilo novih slučajeva novog koronavirusa u Vuhanu i nije bilo novih sumnjivih slučajeva.” Tokom narednih dana autorka je opisala kako je grad počeo “postepeno da se otvara”, a čula je čak i smeh dece napolju, prvi put posle više nedelja.

Njen poslednji post objavljen je 24. marta, kada je vlada najavila da će ukinuti ograničenja i karantin osmog aprila.

Ipak dnevnik Fang Fang o tragediji koja se odvijala u njenom rodnom gradu nije naišao na pozitivne reakcije svih njenih čitalaca, a otkrila je prošlog meseca da se suočila i sa pretnjama smrću nakon što je pristala da ga objavi na Zapadu. Nekoliko njenih otvorenih računa je izbrisano, rekla je autorka, a njen račun na Veibou privremeno je blokiran tokom dvomesečnog karantina.

Ona je rekla da je primala pretnje i da se brine za bezbednost svoje porodice nakon što su se na meti ljutih korisnika interneta koji su širili izmišljene i klevetne tvrdnje o njoj čak objavili njenu kućnu adresu.

Jedan ljuti čitalac je čak poslao pretnju smrću Fang Fang u obliku ogromnog plakata postavljenog na ulici u centralnom Vuhanu, javio je Radio France Internationale.

Politički osetljive teme

Izveštaj iz Pekinga takođe je nestao ubrzo nakon objavljivanja, ali neke kineske veb lokacije sa inostranstvom uspele su da ponovo objave delo.

Tokom karantina Fang Fang se dotakla politički osetljivih tema, poput prenatrpanih bolnica koje su vraćale pacijente, krile nedostatke i smrt obolelih od njihove rodbine.

“Prijatelj lekara mi je rekao: u stvari, mi lekari već neko vreme znamo da se bolest prenosi sa čoveka na čoveka, prijavili smo to i nadređenima, ali još niko nije upozorio ljude”, napisala je.

Fang je rođena u porodici intelektualaca, pravo ime joj je Vang Fang.

Njen dnevnik o koroni biće objavljen u knjigama na engleskom i nemačkom jeziku. Nemačka verzija biće na crnom omotu, sa naslovom “Vuhan dnevnik: Zabranjeni dnevnik iz grada u kojem je počela korona kriza”.

Kinu inače optužuju da je sakrila informacije o smrtonosnom virusu od međunarodnih sila još na početku pandemije.

Vuhan traži odgovore, a bes naroda kulja: Da li ste vi, uopšte, ljudi?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

14 Shares
Share via
Copy link