Magazin

Mese se rezanci dugovečnosti, unosi se drvo mandarine u kuću, kako se u Kini slavi Nova godina

kineska nova godina 1
Foto: Printscreen

U Kini su u toku poslednje pripreme za doček godine Crnog Vodenog Zeca.

Kinezi Novu godinu dočekuju svake godine na različit datum, jer vreme za ulazak u novi godišnji ciklus računaju prema lunarnom kalendaru i obeležavaju za vreme drugog mladog Meseca, posle zimske kratkodnevnice 21. decembra. Tako će se ovog puta kineska Nova godina obeležiti 22. januara.

Ulazak u novu godinu ujedno označava i početak proleća zbog čega se u tradicionalnom kineskom nazivu taj praznik naziva „Prolećni praznik“, piše Ona.rs.

To je porodični praznik koji Kinezi proslavljaju uglavnom u krugu familije sa rođacima, a najsimptomatičniji običaj koji zapadni svet vezuje za tu proslavu su ukrasi od crvenih papira upareni natpisima sa željama za blagostanje i sreću. Kako je tradicionalna kineska kultura veoma simbolična, crvena boja predstavlja zaštitu od negativne energije, zbog čega Kinezi često svoju Novu godinu znaju da dočekaju i u crvenoj odeći.

kineska nova godina 3
Foto: Printscreen

Mnoštvo običaja

Deo tradicije predstavlja i temeljno čišćenje kuće, jer se time simbolično kuća oslobađa neuspeha i teškoća i otvara prostor za nešto novo i dobro. Na trpezom se okuplja porodica kao vid jedinstva i radosti.

Tokom glavnom obroka služi se riba koja na kineskom zapravo ima i značenje reči „višak“, koja simbolizuje bogatstvo i prosperitet. Uz nju se poslužuju i kineske knedle u obliku starih novčića koje su simbol plodnosti i bogatstva. Novogodišnju kinesku tortu prave od pirinčanog brašna, a pripremaju se i tzv. „rezanci dugovečnosti“ koji, što su duži simbolizuju veću želju za dugim i srećnim životom.

kineska nova godina 2
Foto: Printscreen

Umesto novogodišnje jelke, Kinezi u kući postavljaju drvo mandarine koja je sa svojim okruglim plodovima simbol punoće i bogatstva, koje prema verovanju privlače sreću. Običaj je i da se poklanjaju crvene koverte sa novcem, koje se uglavnom daju deci.

Vatromet je deo drevne tradicije u Kini jer se smatra da svetlost i pucketanje teraju lošu energiju, a tu noć niko ne spava jer ostaju budni da, kako se veruje – zaštite godinu, prenosi China Higlihts.

Izvor: Ona.rs

U ovih 5 država se Nova godina ne slavi 1. januara

53 Shares
Share via
Copy link