Magazin Svet

Kina konačno zabranila pseće meso za upotrebu u ljudskoj ishrani, mačke ostale

Kineska vlada objavila je listu životinja koje se mogu jesti usred pandemije virusa korona, za koji se pretpostavlja da potiče od divljih životinja na “mokroj pijaci” u Vuhanu.

Peking je privremeno zabranio svu trgovinu divljim životinjama. Kinesko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u sredu listu životinja za koje se smatra da se mogu uzgajati i jesti, poput svinja, krava, kokoški i ovaca. Takođe, objavili su da tu spadaju i jeleni, alpake i nojevi.

Na popisu nisu spomenute one vrste životinja za koje naučnici sumnjaju da su virus proširile na ljude, poput pangolina, šišmiša i cibetke. Psi su takođe izostavljeni s popisa, piše “CNN”.

Vlasti smatraju da bi ovaj popis mogao promeniti način kako da se neke životinje zaštite. Prema njihovim navodima, ovaj popis bi mogao da dovede do toga da Kina zvanično ukloni pse i mačke sa menija.

Prvobitno izbijanje virusa povezano je s “mokrom pijacom” u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei u centralnoj Kini, gde se širok izbor divljih životinja prodavao kao meso, uključujući zmije, divokoze i rakune. “Mokre pijace” u Aziji opisuju mesta na kojima se prodaje meso, riba i kvarljiva roba.

Konzumiranje divljih životinja nije uobičajeno u većem delu Kine, ali predstavlja vrlo unosan biznis naročito na jugu zemlje.

Kad se divlje životinje drže u lošim uslovima, stručnjaci kažu da postoji visoki rizik da se virus koji se širi među životinjama, pređe i na ljude.

Kina je ćutala i sada nam duguje 3 biliona evra

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
411 Shares
411 Shares
Share via
Copy link