Magazin

Kina kaznila izdavače udžbenika zbog tragično ružnih i perverznih ilustracija (FOTO)

kina
Foto: Weibo

Poznato je koliko Kina i njeni stanovnici vode računa o časti i “obrazu”, a ukoliko se na bilo koji način našteti ugledu države i društva pojedinci znaju da će zbog toga snositi ličnu odgovornost koja nekada može biti i prilično surova.

Kineske vlasti kaznile su ukupno 27 osoba zbog objavljivanja udžbenika iz matematike koji je postao viralan zbog “tragično ružnih” ilustracija. Višemesečna istraga radne grupe kineskog Ministarstva obrazovanja pokazala je da knjige “nisu lepe” i da su neke ilustracije “prilično ružne” i nisu “na pravi način odražavale sunčanu sliku kineske dece”, prenosi “Gardijan“.

Udžbenike iz matematike objavio je Narodna obrazovna štampa pre skoro 10 godina, a navodno su se koristile u osnovnim školama širom zemlje. Ali postale su viralne u maju nakon što je učiteljica objavila fotografije ilustracija iz knjige koja pokazuje ljude s izobličenim licima i izbočenim pantalonama, slike dečaka koji hvataju devojčice za suknje i najmanje jedno dete s očitom tetovažom na nozi.

Korisnici društvenih mreža smatrali su ilustracije zabavnim, ali mnogi su ih takođe kritikovali da narušavaju ugled Kine i izazivaju “kulturološko uništenje”, nagađajući da se radi o namernom zlodelu zapadnjačkih struktura koji vršljaju u kineskom obrazovnom sektoru.

Povezani haštagovi pregledani su milijarde puta, što je posramilo Komunističku partiju i obrazovne vlasti koje su najavile reviziju svih udžbenika “kako bi se osiguralo da se udžbenici pridržavaju ispravnog političkog smera i vrednosne orijentacije”.

U podužem saopštenju objavljenom u ponedeljak, obrazovne vlasti rekle su da je za 27 osoba utvrđeno da su “zanemarile svoje dužnosti i odgovornosti” i da su kažnjene.

Kažnjen je i predsednik izdavačke kuće, čiji je rad negativno ocenjen, što može uticati na članstvo u Komunističkoj partiji i buduće zaposlenje. Glavni urednik redakcije i šef matematičkog odeljenja takođe su okrivljeni i razrešeni dužnosti.

U saopštenju se navodi i da je “primereno postupano” i sa ilustratorima i dizajnerima, ali se ne navode detalji. Svi oni i njihovi studiji više neće biti angažovani na dizajnu udžbenika ili srodnim poslovima.

Ova vrlo kritična izjava otkrila je niz problema s knjigama, uključujući veličinu, količinu i kvalitet ilustracija, od kojih su neke imale “naučne i normativne probleme”.

Izvor: Index.hr

Otišli smo iz Srbije zajedno u Aziju. Oni su ostali, a ja sam se vratio da gledam Vučiće, Vuline, Sline i Sarape

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link