Koronavirus Magazin

Kinezi i Italijani saglasni da virus najžešće pogađa starije, a Francuzi daju novi povod za brigu

U Kini je vrhunac epidemije koronavirusa prošao, ali podaci njihovih zdravstvenih naučnika pokazuju da većina obolelih ima umerene simptome.

Oni su rezultate izneli na osnovu analize podataka prvih 72.314 osoba kojima je dijagnostikovan koronavirus.

Epidemiolozi kažu da će proći puno vremena dok se potpuno shvati mehanika izbijanja širenja virusa, ali informacije koje su objavili kineski naučnici mogu dati uvid u to ko je najranjiviji u ovoj pandemiji.

Podaci pokazuju da muškarci i žene imaju otprilike iste šanse da se zaraze virusom. Кada su naučnici pregledali prvih potvrđenih 44.672 pacijenta, otkrili su da na 100 zaraženih žena dolazi 106 muškaraca.

Međutim, čini se da je da su muškarci položniji štetnom uticaju virusa, barem oni koji su bili deo ove početne studije. Dok je 2,8 posto muškaraca kojima je dijagnostikovan virus preminulo, samo taj procenat kod žena iznosio je 1,7.

Dakle, od svih zaraženih koji su obuhvaćeni studijom, 51,4 posto su bili muškarci, a 48,4 žene. Međutim, od svih preminulih, 63,8 posto su bili muškarci, a 36,2 žene.

Istraživači su, takođe, utvrdili koliko je teško bolest pogodila one kojima je dijagnostikovana. Dobra vest je da je više od 80 posto nih imalo samo blage simptome. Skoro 14 posto njih klasifikovano je kao “težak slučaj”, dok je oko pet posto bilo u kritičnoj kategoriji.

Deca u Kini su pokazala manje teške simptome od ostalih. Više od 90 posto pedijatrijskih pacijenata bilo je asimptomatsko, dok 13 posto nije imalo apsolutno nikakve simptome. Samo jedno dete, 14-godišnji dečak, je preminulo.

I rani kineski podaci su potvrdili da su stariji pacijenti ugroženiji. Većina pacijenata imala je između 30 i 69 godina, ali se stopa smrtnosti povećavala sa brojem godina.

Među zaraženima mlađim od 49 godina, preminulo je samo 0,2 posto u poređenju sa 14 posto među starijima od 80.

Najnoviji podaci iz Italije, trenutno najvećeg žarišta, pokazuju vrlo slične obrasce, piše CNN, a prenosi Blic.

Prema italijanskom Nacionalnom institutu za zdravstvo, prosečna starost umrlih u zemlji je 80,5 godina, dok je srednji prosek godina zaraženih 63.

U Italiji žene čine samo 30 posto u broju preminulih, a a njihova prosečna starost u trenutku smrti veća je nego kod muškaraca i iznosi 83,6 godina.

Međutim, zdravstveni zvaničnici u Francuskoj otkrili su da je polovina svih pacijenata sa korona virusom koji se trenutno nalaze na intenzivnoj nezi mlađa od 60 godina, što je izazvalo ono što su stručnjaci nazvali „novom dinamikom“ u epidemiji.

– U prilično smo jakoj dinamici, što pokazuje da se ne povećava samo broj slučajeva, već da ova infekcija vodi do sve više ozbiljnih slučajeva i u mlađoj grupi ljudi – rekao je Ženeviv Šen, generalni direktor Javnog zdravlja Francuske.

Kinezi testiraju vakcinu, u Vuhanu nijedan novi slučaj zaraze

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link