Magazin Svet Vesti

Kasete se polako vraćaju u ‘modu’, a njihov tvorac je upravo otišao u istoriju (VIDEO)

Lu Otens, tvorac audio kasete i pionir CD tehnologije, preminuo je u 94. godini u domu u mestu Duizel u severnoj Holandiji, preneli su mediji.

Otens, koji je želeo da bude inženjer, počeo je da radi za Filips 1952. godine, a osam godina kasnije već je bio šef.

U roku od godinu dana on i njegov tim su razvili prvi portabl snimač kaseta, koji je prodat u više od milion primeraka, prenosi sajt Dač njuz. Dve godine kasnije je modifikovao magnetofon i pretvorio ga u kasetu.

Mnogo godina kasnije, Otens je počeo da razvija CD tehnologiju za kompanije Soni i Filips i ona je prodata u više od 200 milijardi primeraka.

U penziju je otišao 1986. godine, ali je sve vreme odbijao da preuzme zasluge za učešće u tehnološkoj evoluciji, koja je milijardama ljudi omogućila da slušaju muziku.

„Sve je to bio timski rad“, govorio je Otens, a prenosi Tanjug.

Audio-kasete

Z međuvremenu, prodaja kaseta već neko vreme raste u celom svetu, samo u SAD ljubitelji muzike na ovom nosaču zvuka učinili su da prodaja poraste 35 odsto.

Zasluge pripadaju, naravno, i onima koji su se osmelili da u eri diskova deo tiraža albuma namene onima koji vole kasete.

Američka kompanija National Audio Company (NAC) jedna je od poslednjih koja proizvodi audio kasete, pa iako možda zvuči pomalo neočekivano, veoma je profitabilna.

Štaviše, prodaja ove kompanije iz Springfilda porasla je za 20 procenata, a iz NAC-a kažu da im je ovo najbolja godina još od osnivanja 1969. godine.

“Tajna našeg poslovnog modela je glupost i tvrdoglavost. Bili smo previše tvrdoglavi da odustanemo od proizvodnje audio-kaseta i evo šta se dogodilo”, kaže Stiv Nep, predsednik kompanije.

Razlog njihovog uspeha krije se u tome što trenutno vlada veliki retro pokret u muzičkoj industriji.

“Vlada nostalgija za vremenima i osećajem rukovanja audio kasetama”, naveo je Step i dodao da već godinama sarađuju sa velikim firmama kao što su Sony Musik Entertainment i Universal Music Group.

Najprodavanija izdanja u ovom obliku u SAD bili su muzika iz serijala filmova „Guardians of the Galaxy“, zatim muzika iz serije“Stranger Things“, reizdanje Eminemovog albuma iz 2002. godine „The Eminem Show“, Kanjeov album „Yeezus“…

Muzika iz serijala filmova „Guardians of the Galaxy“ najprodavanija je bila i kada je reč o vinilnim izdanjima, piše muzički portal Pičfork.

Bila je velika zvezda 90-tih, nakon lečenja od alkoholizma i puta u Indiju, povukla se sa scene i živi u kući od gline

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

179 Shares
179 Shares
Share via
Copy link