Magazin Srbija

Kapetan obalske straže strahuje da je Matej već u Dunavu, hrvatski stručnjak kritikuje tok potrage

Mateja-Perisa
Foto: Kurir/Branka Travica,Ana Paunković

Danas je 4. dan potrage za mladićem iz Splita. Matej Periš (27) je nestao 31. decembra ispred noćnog kluba Gotik u Beogradu.

Zagrebački kriminolog u penziji Branko Lazarević, inače stručnjak za potrage, rekao je za hrvatski portal da je svaki nestanak važno prijaviti odmah, naročito kad se dogodi u stranoj zemlji.

On je naveo da sa svim osobama postupati kao osumnjičenima i da je to bilo neophodno uraditi i u slučaju mladića iz Splita. Lazarević je kazao da se nada najboljem scenariju, ali ističe da se potrazi moralo i moglo pristupiti mnogo ozbiljnije.

Najboljem scenariju se nada i kapetan Obalske straže Vladica Zdravković. Istakavši da obalske patrole punim kapacitetom obavljaju potragu, izrazio je strahovanje da je mladić već u Dunavu, a da će proći četiri do pet dana da njegovo telo ispluta.

Zdravković kaže da u slučaju najgoreg scenarija, njegovo telo nije moglo da padne na dno reke, niti da pluta. Ipak, nada se da se potraga neće okončati saznanjem da je mladi Splićanin izgubio život.

“U Zagrebu bi drugačije uradili”

– Kad god osoba nestane, policiju treba obavestiti odmah, a policija treba razmotriti sve mogućnosti i poduzeti baš sve radnje i korake kao da se dogodio najcrnji scenarij. U tom smislu, sa svim osobama koje imaju bilo kakvu informaciju o nestaloj osobi takođe treba postupati kao da se dogodilo najgore – rekao je danas za Dnevnik.hr iskusni zagrebački penzionisani kriminolog Branko Lazarević.

Lazarević je naglasio kako je nestanak hrvatskog državljanina u Srbiji ozbiljna stvar.

– U konkretnom slučaju, možda bi temeljem saradnje dve policije trebalo angažovati i dobrog kriminologa iz Hrvatske koji će raditi na slučaju skupa s kolegama iz Beograda – istakao je on.

Umirovljeni zagrebački policajac ističe kako u slučaju potrage za nestalim Matejem Perišem nije jasno zašto su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek 31. decembra oko 18 sati, a mladić je posljednji put viđen skoro 16 sati ranije, 31. prosinca oko 2:30. Pita se zbog čega su toliko čekali, a radi se o satima koji su vrlo bitni.

– Da je nestanak mladića prijavljen u Zagrebu, moje kolege i ja doslovno bismo priveli u postaju sve iz kluba, a prijatelje koji su bili u društvu s nestalim odmah bismo razdvojili, zasebno ispitali i poligrafski testirali kako bismo vidjeli podudaraju li se svi navodi o nestanku – ističe Lazarević.

Boje se najgoreg ishoda

Kapetan Obalske straže Vladica Zdravković je izjavio:

– Smatramo da nam je svako dete bitno bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost i za Beograd je ovo tužan događaj. Ne smemo da tvrdimo da je mladić otet, niti da se on utopio, ali se i nadamo da nije u pitanju smrtni ishod – kazao je on i izneo mogući scenario:

– Pretpostavka da je zbog zauzetosti toaleta, izašao da izvrši nuždu napolju, reka Sava je takođe jaka ide 10 kilometara na čas, temperatura reke je između četiri do pet stepeni. Tako da ukoliko se to desilo, telo nije leglo na tlo niti je na površini, ono u nekom polukosom stanju, okrenutog lica prema dnu pluta ka Dunavu. Možda je on već u reci Dunav. Proći će četiri do pet dana da njegovo telo ispluta – kaže Vladica Zdravković i dodaje:

– Komandir rečne policije je dvadeset i četiri sata prisutan, podignute su dve rečne policije i obalske patrole. Obavlja se potraga i levom i desnom obalom, tako da svi se nadamo da nije u pitanju smrtni ishod – zaključio je Zdravković.

Lazarević, pravila potrage

Hrvatski stručnjak je ukazao da paralelno s ispitivanjem svih koji bi mogli pružiti bilo kakvu informaciju treba napraviti detaljnu analizu njihova ranijeg odnosa, kao i pomno utvrditi što se događalo u samom klubu i oko kluba.

On je naglasio da je često za razrešavanje neke situacije, odnosno nestanka, presudan detalj koji na prvi pogled i nije bitan:

– Mladići su, primerice, mogli zapevati neku pjesmu koja se domaćima nije svidela, pa da ga nakon izlaska iz kluba neko dočeka i napadne. No, to su za sada samo nagađanja – pričao je Lazarević uopšteno o pravilima potrage.

Izvor: Telegraf.rs/nova.rs

Otac nestalog Splićanina dolazi u Beograd: Čuli smo se tog dana

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Nije kriva Srpska policija sto ga njegovi drugari nisu prijavili da je nestao maltane 24 sata.
    Po snimcima nadzornih kamera na kojima trchi sat i po po ulicama bih rekao da je bio drogiran…

24 Shares
Share via
Copy link