Novi Sad

Kamiondžija zamalo ubio čoveka na biciklističkoj stazi kod Novog Sada (VIDEO)

Bahati vozač kamiona iz Bačke Palanke, natovaren zemljom, jurio je biciklističkom stazom na odbrambenom nasipu pored Dunava. Kamion se nije zaustavio niti usporio čak ni u trenutku kada su mu u susret išli biciklisti.

Ovu bahatu i rizičnu situaciju zabeležila je Novosađanka i aktivistkinja Dragana Arsić.

Naime, juče u popodnevnim časovima, ona i suprug išli su svojom redovnom biciklističkom trasom ka Čelarevu, kad su se susreli sa pravim „monstrumom“ na stazi – kamionom natovarenim zemljom, koji je vozio toliko brzo da je bukvalno ugrožavalo bilo čiji život na pomenutoj stazi.

Bahatost vozača kamiona privatne kompanije išla je do te mere da isti nije usporio videvši bicikliste, na biciklističkoj stazi, već je u punoj brzini išao ka njima i u poslednjem trenutku samo skrenuo na travu, da bi se potom vratio vožnji na stazi u brzini kojom mu je zabranjeno da se kreće, kao i bez dozvole.

Dragana Arsić kaže za 021.rs da je, nakon ovog izuzetno opasnog iskustva, slučaj sa dokazima prijavila saobraćajnoj policiji.

„Redovno vozimo do Čelareva tom stazom i stalno srećemo automobile, traktore, a u poslednje vreme nažalost i kamione. Sreli smo ovaj kamion dva puta – o dolasku i u povratku, kad je odnosio zemlju i kad se vraćao, a bukvalno smo se jedva zadržali na stazi da ne bismo pali na travu, koliko je brzo vozio. Kad smo ga sreli u povratku, na velikoj udaljenosti smo počeli da mu mašemo kako bi čovek stao, da bismo popričali sa njim i objasnili mu da ne može tuda da se kreće, ali je on tako bahato projurio, apsolutno nije ni usporavao i u poslednjem momentu je samo skrenuo na travu – školski primer nasilničke vožnje“, priča ova građanka.

Kako je vidljivo, reč je o vozaču firme „Elita Coop“ iz Bačke Palanke.

Kako kaže Arsićeva, njen suprug, koji vodi biciklistički klub, često sa grupom dece vozi na ovom potezu i naleće na razna iskustva sa vozačima motornih vozila.

„Zašto od starta tu nije postavljena signalizacija, spuštena rampa i problem rešen? Tim pre što je ovo Eurovelo 6 ruta, evropska cikloturistička ruta i mnogi biciklisti tuda voze i zaista su zaprepašćeni i zgranuti kad vide kako to kod nas uopšte nije obezbeđeno za namenu za koju je pravljeno. Kao ekolog, takođe skrećem pažnju da je ovo nasip i da, kao takav, nije nikako predviđen za motorna vozila – putnička ne, a kamoli za traktore i kamione. To je direktno ugrožavanje strukture nasipa, krpi se zakon o vodama i sve što reguliše funkciju odbrambenog nasipa“, naglašava Dragana Arsić.

Osim ugrožavanja sigurnosti, za šta je zaprećena i kazna zatvora za bahatog kamiondžiju, ovakvo ponašanje je sankcionisano i Zakonom o vodama.

„Na nasipima i drugim vodnim objektima kopati i odlagati materijal, napasati krupnu stoku, vući posečeno drveće, prelaziti i voziti motorno vozilo, osim na mestima na kojima je to dozvoljeno i obavljati druge radnje kojima se može ugroziti stabilnost tih objekata“, navodi se u Zakonu o vodama.

Zaprećena kazna je od 500.000 do 3 miliona dinara.

Mi ćemo svakako ispratiti slučaj i izvestiti javnost ukoliko policija nešto učini ili ne učini ovim povodom.

Postavljanje signalizacije je prošle godine inicirala saobraćajna policija, kad se isti problem pojavio i odgovorni građani prijavili.

Novi Sad ima najviše biciklista, ali i najviše povređenih

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link