Magazin Recepti

Kako skuvati i ofarbati jaja za Uskrs

<img src="https://i.ytimg.com/vi/AMYBRHXvKL8

Vernici širom sveta narednih dana obeležiče Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik. Prva asocijacija na Uskrs svakako je farbanje jaja. Postoje razni načini kako da skuvate i ofarbate jaja za Uskrs i da na što lepši i kreativniji način ukrasite uskršnju trpezu. Ovo su neki od naših predloga.

Bojenje uskšnjih jaja

Pre uskršnjeg farbanje jaja obavezno pročitajte 6 važnih upozorenja koja se odnose na ovaj posao.

1. Pre nego što počnete sa farbanjem jaja obavezno prvo proverite njihovu svežinu tako što ćete ih uroniti u posudu sa hladnom slanom vodom. Ukoliko potonu, jaja su sveža, ako ostanu na površini – nisu, piše portal agromedia.rs

2. Ako zaboravite da sklonite lonac sa vatre kada voda prokuva, rizikujete da prekuvate jaja i dobijete belance poput gume i suva žumanca.

3. Ukoliko ostavite jaja u skoro ključaloj vodi dodatnih 15 minuta, žumanca će izgubiti boju, a jaja će biti neprijatnog mirisa koji podseća na sumpor.

4. Ukoliko dok kuvate jaja dodajete i sirće imajte na umu da će velike količine sirćeta učiniti da jaja imaju neprijatan miris i kiselkast ukus.

5. Pazite da vam ljuske od jajeta ne odu u odvode u sudoperi! Pošto su one veoma teške i lako potonu, otpaci se mogu zalepiti za unutrašnje zidove vaših odvodnih cevi.

6. Tvrdo kuvana jaja, bilo ukrašena ili ne, nemojte čuvati u frižideru više od nedelju dana!

uskrsnja-jaja

Za farbanje uskršnjih jaja mnogima je najlakše da kupe boje u prodavnici, ali ukoliko želite da probate nešto kreativno i autentično, poslužite se namirnicama iz sopstvene kuhinje.

Kako odabrati farbu za jaja

Pred vama su 8 zanimljivih predloga, a boje koje možete dobiti pomoću namirnica su braon, ružičasta, zelena, plava, crvena, narandžasta i žuta, piše lepaisrecna.rs

1. Braon boja

Ukoliko želite da jaja budu braon boje, vodi za kuvanje jaja dodajte jaku tursku ili instant kafu, ljuske oraha skuvajte zajedno s jajima ili crni čaj dodajte u vodu za kuvanje jaja.

2. Ružičasta boja

Ako želite da jaja obojite u ružičasto sa jajima zajedno kuvajte cveklu, sok od brusnica ili vodi za kuvanje jaja dodajte sok od crvenog grožđa.

3. Zelena boja

Ako biste jaja da obojite u zeleno možete jednostavno listove svežeg spanaća skuvati zajedno sa jajima.

4. Plava boja

Za plavo obojena jaja listove ljubičastog kupusa kuvajte zajedno s jajima, jaja obojte sokom crnog grožđa.

5. Crvena boja

Za crveno obojena jaja zajedno sa jajima skuvajte ljuske ljubičastog luka ili jaja obojite sokom od šipka.

6. Narandžasta boja

Za narandžasto obojena jaja ljuske crnog luka ili šargarepu skuvajte zajedno sa jajima, u vodu za kuvanje jaja dodajte čili-prah ili mlevenom crvenom paprikom obojte vodu za kuvanje jaja.

7. Žuta boja

Ako želite da jaja obojite u žuto možete da sa jajima skuvate koru limuna, pomorandže ili vrhove šargarepe. U vodu za kuvanje jaja možete dodati mleveni kumin ili jaja skuvati u čaju od kamilice.

uskrsnja-jaja.-3jpg

Šaranje voskom nije komplikovana metoda ukrašavanja jaja, a pruža vam mogućnost da iskažete svoju kreativnost, piše Stvarukusa.rs.

Ukrašavanje jaja za Vasrks

Evo šta vam je potrebno za ovaj način dekorisanja jaja:

– obična olovka

– kutija čioda s glavicama (mogu i čačkalice)

– boje u kesicama (s pigmentom, najjeftinije)

– velika debela sveća

– jaja

Na običnu olovku nabodite čiodu sa loptastim vrhom, to će vam biti alat za šaranje jaja. Upalite sveću, nek se dobro razgori i oko fitilja nakupi rastopljen vosak. Umačite čiodu u otopljen vosak, zatim na vatru plamena, i brzo prinosite jajetu pa crtajte.

Potrebno je malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ukoliko je namaz pretanak, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja uvek čiodu s voskom otopite u plamenu, to je veoma važno za postupak!

Šarano jaje umačite u boje koje ste pripremili po uputstvu na kesici (stavite po 2 kesice, a vode i sirćeta prema uputstvu za jednu). Okrećite jaje da se ravnomerno oboji. Izvadite jaje iz boje, obrišite ga salvetom i prinesite ravno na plinski plamen – na vatru.

Pazite prste! Vosak će se otapati pa ga odmah brišite salvetom.

Zanimljivi načini ukrašavanja jaja za Vaskrs

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Danas na netu možete naći toliko ideja o farbanju jaja, mama i ja dok smo bile mlađe smo iscrtavale svako jaje posebno, to je bio ritual i uživale smo u tome iako je oduzimalo mnogo vremena. Sada ja to radim sa svojom decom i obožavamo da se družimo dok crtamo uvek nešto novo.

OGLAS

128 Shares
128 Shares
Share via
Copy link