Med predstavlja dragulj prirode. Ublažava kašalj, gastritis, jača srce, služi kao probiotik…- i lista se nastavlja. Međutim, osim meda, postoji još niz pčelinjih proizvoda koji povoljno utiču na ceo organizam.
Propolis kapi
Pčelari i medari najčešće prodaju alkoholni ekstrakt od propolisa koji se priprema tako što se propolis sipa u bocu od tamnog stakla i prelije se 96% alkoholom. Bocu je potreno nedelju dana čuvati na sobnoj temperaturi uz povremeno mućkanje i potom taj sadržaj procediti. Upotreba propolis kapi je višenamenska. Najbolje je nakapati 15-20 kapi na kocku šećera, u mlaku vodu, mleko, limunadu ili čaj. Redovna upotreba ojačava imuni sistem, poboljšava cirkulaciju i reguliše krvni pristisak. Propolis se još koristi i prilikom lečenja bolesti zuba, kože, želuca i i disajnih organa.
Pčelinji vosak
Pčelinji vosak stvaraju pčele u svom telu uz pomoć voskovih železda. Žvakanjem ga oblikuju i njijma grade saće. Prirodna boja pčelinjeg voska je bela, ali ona u dodiru sa sunčevom svetlošću dobija žućkastu boju. Pčelinji vosak se već vekovima unazad koristi za proizvodnju sveća. Sveće napravljene od prirodnog pčelinjeg voska su bezbednije za udisanje jer ne sadrže otrovne hemijkalije. Osim u proizvodnji sveća, vosak se koristi i za lečenje raznih bolesti. Ukoliko imate astmu, groznicu ili problema sa varenjem potrebno je da žvaćete parče čistog pčelinjeg voska ili saća. Vosak se koristi i za lečenje reume i bolnih sinusa. Zagrejani vosak stavite na bolno mesto i ostavite ga da prenoći.
Matična mleč
Matična mleč je multivitamnski proizvod kojom pčele hrane svoje larve u prvom stadijumu života, a maticu sve dok leže jaja. Bogata je vitaminima i iz tog razloga deluje antivirusno. Koristi se za jačanje organizma, lečenje astme, čira želuca, malokrvnosti, nesanice…Matičnu mleč nikada nećete videti izloženu na tezgi kod prodavca posto se ona mora čuvati na niskim temperaturama, u frižideru, i u hermetički zatvorenim teglama od tamnog stakla. Matični mleč je izuzetno skup, s toga obradite pažnju na način čuvanja.
Medenjaci
Prema rečima pčelara, koji svoje proizvode prodaju na festivalima, medenjaci su najtraženiji i najprodavaniji proizvod. Kako biste napravili ovu ukusnu poslasticu sve što van treba jeste 200 gr meda, 50 gr maslaca, 150 gr šećera u prahu, 500 gr brašna, 10 gr sodabikarbone, 1 jaje i 1 kesica začina za medenjake. Med i maslac istopite i ostavite da se prohladi. U vanglici pomešajte brašno, šećer u prahu, sodabikarbonu, začin i jaje. Potom u tu smešu dodate prohlađeni med i maslac. Testo umestite i ostavite ga minimum sat vreme u frižideru. Otkidajte testo i od njega pravite kuglice. Pleh obložite papirom za pečenje kako se medenjaci ne bi zalepili. Pecite ih 10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C. Medenjake čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji kako bi ostali friški.
Polen
Kao i ostali pčelinji proizvodi i polen je bogat lekovitim svojstvima. Povoljno utiče na varenje, malokrvnost, jača imunitet, služi kao antidepresiv i leči bolesti kože. Preporuka je da se polen uzima sa kašikom meda, ali se može konzumirati i sa mlekom, kakaom, čajem. Za lepšu i zdravu kožu bez bubuljica samlejte polen u prah i pomešajte ga sa svežim žumancetom. Masku nanesite na lice i ostavite da deluje 30 minuta. Potom kožu operite mlakom vodom u koju ste dodali malo limunovog soka.
Pogledajte kako da sačuvate svežinu vaše hrane
Medovača
Jedan od omiljenih proizvoda dobijenih od meda jeste medovača. Zbog svog lekovitog svojstva i prijatnog ukusa konzumira se već vekovima. Mdovača se dobija destilacijom rastvora meda i vode koji je fermentirao oko 72 dana i nakon kojeg je dodat med i propolis. Ovo alkoholno piće povoljno deluje na cirkulaciju, poboljšava apetit. Ljubitelji medovače kažu da ih ne ošamućava i da posle njene upotrebe nema glavobolje niti mučnine.
Dodaj komentar