Lifestyle

Koje greške pravimo dok slavimo slavu?

Počinje “sezona” krsnih slava, a mi smo istraživali koje greške pravoslavni vernici najčešće prave prilikom proslavljanja istih.

Sveštenik pravoslavne crkve kaže da slava ne može bez koljiva, kolača i sveće, ali osim toga postoje greške koje pravoslavni vernici prave.

slava-krsna-slava
erecepti.com

– Najčešće se dešava da ljudi prave mrsnu slavu i za vreme posta, ili na posne dane, sredu i petak – kaže sveštenik.

Postoje pravoslavci koji slave slavu bez koljiva, kolača i sveće. Ono u čemu isto greše je kada ne pozovu sveštenika da blagoslovi i preseče kolač.

slava-sveti-jovan
tvbest.com

Krsna slava okuplja celu porodicu i običaj je da se pripremaju tradicionalna jela poput slavskog kolača i koljiva. Koljivo (ili žito) pravi se od kuvane pšenice. Ona predstavlja simbol Hristovog Vaskrsenja. Koljivo najčešće sadrži orahe, karanfiliće ili oraščiće, šećer ili med. Ukoliko slava pada za vreme posta ili na sredu i petak, ostatak trpeze ne treba da sadrži proizvode životinjskog porekla kao za mrsnu slavu.

Pročitajte više o običajima

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Imam komsiju koji je svestenik. Ima 2 automobila, jedan od 2000 kubika, a drugi je neki krsic iz 96. godine. Kad ide po parohiji, tad vozi ovaj mali auto, sav nikakav, da „vidi narod da je svestenik jedan skroman covek“…a kladim se da nije to usamljen slucaj…cast izuzecima…

46 Shares
Share via
Copy link