Lifestyle Magazin

Tajna najbolje kafe: Evo u čemu 90 od 100 ljudi greši

Ima nešto posebno u domaćoj kafi!

Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili.

Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

kafa

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše mešanja ubija ukus;

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;

– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji i bolji.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ako hoćete da budete zdravi i vitalni u kafu dodajte samo ova 2 sastojka (RECEPT)

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Nemate pojma. Ne kaže se badava „tri ključa.“ Kad proključa, posle svakog ključa ide voda, šećer, kafa.

  • Prvo, kafa nije turska nego domaca. Turci piju caj. Drugo, kafa se stavlja u hladnu vodu. Tako se dobija bogatiji ukus. Treba tek da krene vri, kao sto ste napisali – vise puta ubija penu i ukus. Ovaj „Trlababa lan“ komentar nema pojma o zivotu. Verovatno pije samo nes ili espreso. Sto brze voda provri, kafa je bolja. Ja je kuvam u bokalu (Ketl). Na dnu soljice treba staviti malo vode – cajna kasicica. Takodje, jedna kasicica hladne vode i na kraju, malo za kaljenje. Najvaznije je izbor kafe. Krusevacka Extra Arabica je najbolja. Samo nju koristimo u kuci. Doduse, moja supruga moze da pije sve, ali ja iskljucimo pomenutu. Kad otvorite pakovanje kafe mora da zapuhne jak miris sveze kafe. To je prava kafa.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
24 Shares
Share via
Copy link