Lifestyle

Kako pobediti postporođajnu depresiju?

Postporođajna depresija pogađa veliki broj žena. Čak 70 odsto žena je nakon porođaja promenljivog raspoloženja, a kako kažu psihijatri za lečenje postporođajne depresije najvažanija je podrška okoline.

Ukoliko to potraje stručnjaci treba da procene da li da se obrati psihologu ili psihijatru.

Zdravlje žene je na prvom mestu, jer ako njoj nije dobro neće ni detetu biti, rekla je specijalista psihijatrije Tatjana Jovičević kao i da je precizno definisan opseg u kom su promene normalne ili su prešle granicu.

“Ženu treba pratiti. Između prvog i petog dana posle porođaja može doći do razdražljivosti, napotosti i sličnih promena raspoloženja, odnosno takozvanog porođajnog bluza koji traje oko dve nedelje, a od više faktora zavisi da li će se to dogoditi. Na primer, od samog toka trudnoće odnosno da li je prošao glatko ili je održavana trudnoća, zatim da li je bila željena i slično. Smatra se da je perod babinja od 40 dana posle porođaja najrizičniji za ženu”, rekla je doktorka gostujući u emisiji “150 minuta” na TV Prva.

Jovičević porodiljama savetuje da emocije ne drže u sebi, “jer ako ne kažu odmah kako se osećaju napuniće se čaša i preplaviti posle određenog vremena”.

Babica Snežana Petrović smatra da je za trudnicu važno da prođe psihofizičku pripremu u školama za trudnice gde rade laku gimnastiku i upućuju se kroz tehnike disanja.

Petrović ima tridesetosmogodišnje iskustvo babice, a i polaznica je prvog tečaja u Srbiji za takozvane dule koje su emotivna podrška porodiljama.

Mitovi o trudnoći koje u potpunosti treba da ignorišete

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

197 Shares
197 Shares
Share via
Copy link