Beograd

Kako otvoriti kafić, salon ili pekaru?

Prvi korak prilikom pokretanja sopstvenog posla jeste pravljenje dobrog biznis plana. Kada završite sa ovim, počnite sa sređivanjem svih neophodnih dozvola, formulara, uverenja i druge papirologije. Veoma je važno da dobro razmislite pre nego što odlučite šta tačno želite da radite, pošto uspeh ne dolazi preko noći i sigurno će vam trebati dosta vremena, rada i odricanja kako biste uspeli u svojoj nameri. Pre svega, potrebno je da pronađete dobrog knjigovođu i da se posavetujete kakve vas obaveze čekaju.

Kafić

Nakon što ste prikupili sve papire, krenite da tražite lokal za iznajmljivanje. U zavisnosti od kvadrature i lokacije, variraju i cene. Prosečna cena je od 400 do 1.500 evra mesečno. Nakon toga treba da opremite taj lokal stolovima, stolicama, foteljama i ostalom neophodnom opremom. Nema potrebe da kupujete sve novo, pošto većinu tih stvari možete kupiti i preko interneta ili od nekog ko je zatvorio svoj kafić. Ovo ulaganje iznosi oko 2.000 evra ukoliko ne planirate da imate kuhinju. Dosta novca treba da se uloži i u ozvučenje.

Treba da kupite i aparat za kafu koji košta od 700 do 1.000 evra. Sledeća stavka je kupovina pića, čaša, šolja, salveta i slamki. U zavisnosnosti od toga sa koliko pića želite da počnete ovo može da vas košta između 1.000 i 2.000 evra.

kafic

Frizerski ili kozmetički salon

Za pokretanje bilo kojeg od ova dva biznisa prvo vam treba prostor. Za iznajmljivanje treba da izdvojite od 300 do 800 evra. Za salon koji nudi samo usluge frizera treba da kupite stolice, šamponjere, peškire, ogledala, fenove, uniforme za radnike, četke i preparate za kosu. U zavisnosti od kvaliteta i količine ove opreme, treba da uložite između 3.000 i 4.000 evra.

Za one koji otvaraju kompletan kozmetički salon izdaci su veći. Osim svega što je neophodno za obavljanje frizerskih usluga, treba kupiti i opremu za masažu, solarijum, depilaciju, pedikir i manikir. Solarijum košta oko 1000 evra, topilica za vosak oko 100 evra, stolovi za masažu od 100 do 300 evra, dok su sto za manikir i uv lampa između 150 i 300 evra.

kozmeticki-salon

Pekara

Prvo vam je potreban lokal koji će imati deo za spremanje peciva, deo za prodaju, magacin  i prostorije za zaposlene. Cena iznajmljivanja ovakvog prostora u zavisnosti od veličine i dela grada može da varira od 500 do 1.000 evra. Za poslovanje pekare neophodne su vam pekarske peći, termoventilacione peći, veknarice, fermentacione komore, pizza peći i vitrine za držanje peciva. Treba da kupite i miksere, činije, plehove, stolove, stolice, tanjire, pribor za jelo, čaše i salvete. Ukupna suma koju treba da izdvojite za ovu opremu je oko 10.000 evra, mada može da bude i viša u zavisnosti od toga da li kupujete polovne ili nove stvari. Osim ovoga, treba da uložite i u sve sastojke za proizvodnju peciva.

pekara

Second hand prodavnica

Kao i za sva ostala preduzeća o kojima smo govorili, tako vam i za second hand prvo treba prostor. U zavisnosti od kvadrature i mesta lokal koji iznajmljujete može da vas košta od 400 do 1.200 evra. Treba da kupite i fiskalnu kasu koja košta oko 100 evra. Najveća investicija je garderoba u koju za početak treba da uložite otprilike između 1.000 i 2.000 evra. Da biste imali više zaliha, treba da kupite veću količinu odeće, što će vas i koštati više.

second-hand-prodavnica

Za koji god biznis da se odlučite važno je da ispitate tržište, vidite kakva je konkurencija, okružite se lojalnim zaposlenima i da stalno tražite nove načine za napredak.

 

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link