Beograd Magazin

Kako odabrati transport i preživeti gradski prevoz?

Grad je pun života, ali takođe i pun gužve, stresa i brzog tempa.

Korišćenje gradskog prevoza često je neizbežno, bilo da putujete na posao, u školu ili završavate obaveze po gradu. Međutim, putovanje gradskim prevozom može biti iscrpljujuće i izuzetno neprijatno, posebno kada su gužve.

Ovde smo da vam pružimo nekoliko saveta kako da preživite gradski prevoz, ali i ukažemo na vaše opcije za drugačiji vid transporta!

Razmislite o opcijama – taksi ili autobus

Uzmite u obzir sve opcije, to će vam olakšati ceo dan i može da skrati vreme neophodno za prevoz.

Razmislite o linijama koje idu do željene destinacije, ali i proverite kakvo je stanje u saobraćaju, jer se autobusi svakako sporije kreću i onda vam samo još fali zastoj ili da se pokvari, što nije neobična situacija.

Zbog loše organizacije javnog prevoza može da ispadne i da ste nemarni, koliko god ranije da krenete, zbog čega savetujemo da pozovete taksi u Beogradu i naručite vozilo ukoliko vam je važna tačnost i smatrate svoje vreme i nerve dragocenim.

Jedino na taj način ćete izbeći trčanje za prevozom, nekulturno ponašanje vozača i putnika, i još svašta nešto u vezi sa ovim iskustvom.

Često se mogu videti prijave građena kako vozači gradskog prevoza koriste telefon dok voze, zatim ne staju na predviđena stajlišta ili su kratkog fitilja pa naglo koče, a to su sve dobri razlozi da izaberete taksi, odnosno da stavite svoju bezbednost na prvo mesto.

Pripremite se unapred za gradski prevoz

Činjenice su takve da čak 74 odsto učesnica i učesnika u anketi, sprovedenoj od strane Oblakoder magazina, koristi prevoz svakodnevno, a 77,8 odsto je reklo da prevoz koristi samo kada treba da ide do posla, fakulteta, ili drugog dela grada

Zato pre nego što krenete, proverite red vožnje i planirajte svoj put tako da stignete na vreme i da uspete da se “ugurate” u vozilo, ako je to ikako moguće.

Ukoliko koristite aplikaciju za javni prevoz, iskoristite je kako biste videli gde se vaš autobus ili tramvaj nalazi u realnom vremenu, ali i da li ga uopšte i ima.

Takođe, uzmite u obzir mogućnost kašnjenja, kao što smo već predočili, samim tim ostavite dodatno vreme i krenite bar pola sata ranije nego što je to neophodno.

Imajte na umu da se nikad ne zna kad će da iskrsnu radovi na putu zbog kojih će promeniti vozilo trasu kojom putuje, a samim tim vas možda i odvesti daleko od mesta na koje ste krenuli u tom slučaju će pored broja stajati i neka oznaka koja sugeriše na promene.

Sem toga istražite stajališta linije i kuda dalje treba da nastavite do željene lokacije, jer ako vam nije poznat kraj možete lako da se izgubite, a instrukcije prolaznika su često pogrešne i teško razumljive!

Želimo da naglasimo za kraj pripreme da dosta vozača ne pušta da se uđe sa psom, što treba imati na umu ukoliko vam psu nije dobro i vodite ga kod veterinara.

Autobus, sedišta

Obezbedite sebi prijatnu vožnju

Ukoliko se odlučite da putujete tramvajem, trolejbusom ili autobusom, odaberite mesto za sedenje koje će vam pružiti najviše udobnosti, kako bi to sebi omogućili dobro je da sačekate na početnoj stanici i izbegnete stajališta u centru grada, recimo kod trga ili Zelenog venca, jer se tamo i na početnoj putnici guraju za mesto.

Sednite na mesto sa širim prozorom i pogledom na grad ili u slučaju da ste umorni zatvorite oči te se opustite.

Imajte na umu da treba proveriti sedište pre nego što se smestite, jer zna biti prljavo mokro, kao i sa ekserom ili dva.

Dobra ideja je i iskoristiti vreme za čitanje, pa tako ponesite knjigu sa sobom ili neku drugu zanimaciju poput ukrštenih reči, samo pazite da ne zamarate oči i da vas nepravilnost na putu ne natera da pogrešite u pisanju.

Određena vozila imaju i dostupan besplatan internet. Sobodno se nakačite i pročitajte vesti dana, listajte društvene mreže ili se dopisujte sa nekim po vašem izboru.

Zatim u slučaju da volite slušati muziku, uzmite slušalice i poslušajte omiljene pesme. To će vam skratiti utisak o količini vremena provedenog u prevozu i pomoći da se odmorite od stresne okoline.

Samo ne dopustite da vam ove aktivnosti skrenu pažnju od okruženja u smislu da zaboravite na bezbednost vaših stvari, naročito ukoliko stojite i nosite ranac na leđima ili nešto važno u džepovima!

Putnici u gradskom prevozu

Najbolje je da putujete sa prijateljem, članom porodice ili lepšom polovinom, jer onda imate sa kim da pričate, ali i ko da vas podrži u odbrani od negativnih ljudi u autobusu, kojima stalno nešto smeta.

Pak ako ste prepušteni sami sebi i putujete sa nepoznatim ljudima, možete iskoristiti priliku za upoznavanje novih osoba i razmenu iskustava, a nekada je to nažalost i nemoguće izbeći.

Slobodno se premestite na drugi kraj vozila, a najbolje kod vozača ukoliko se ne osećate prijatno.

Sem toga ako vam smeta nečija lična higijena, odnosno miris koji se širi, to ćete morati da izbegnete premeštanjem što dalje od osobe na koju sumnjate da je odgovorna za to, zatim možete sačekati drugi prevoz ili prekriti nos nečim i nadati se najboljem.

Odigurajte se i da imate kod sebe kako vas kontrola ne bi uznemiravala i tako remetila vaše planove, mada njihovi zaposleni ne ulaze u svaki autobus, a promena kontrole karata je nemoguća misija u Srbiji!

Putovanje gradskim prevozom je stresno i svi smo ga iskusili bar jednom u životu ako ne i svakodnevno, ali uz ovih nekoliko saveta, moći ćete da se osetite kolko tolko opuštenije i relaksiranije tokom puta.

Želimo vam samo prijatna iskustva okružena finim ljudima i pre svega čistim, sa puno mesta za stajanje i vozačima koji će vas sačekati da uđete na stanici, a ne zatvarati vam pred nosom vrata.

Na kraju krajeva uvek možete dosta stvari obaviti preko interneta, kao na primer kupovinu.

66 Shares
Share via
Copy link