Novi Sad

Novosađani, od 5. februara kartu kupljenu u autobusu GSP plaćaćete 100 dinara

autobus-novi-sad
Foto: gspns.co.rs

Od 5. februara 2024. godine papirna karta u autobusu GSP-a plaćaće se 100 dinara za gradsku vožnju, a 150 za prigradsku, javlja 021.rs.

Odluku o početku primene novog cenovnika doneo je Nadzorni odbor GSP-a 30. novembra, nakon što je prethodno saglasnost na poskupljenje dalo Gradsko veće krajem oktobra, po zahtevu JGSP “Novi Sad”.

U odluci koja je objavljena u Službenom listu nije navedeno zašto je primena nove cene pomerena s početka januara na prve dane februara.

Može se naslutiti da je razlog to što se još uvek radi na nabavci i instaliranju opreme za prodaju elektronskih karata na dodatnim mestima u gradu.

GSP je preko tendera angažovao firmu “Maxim & Co” za otvaranje dodatnih prodajnih mesta za elektronske karte na još 23 lokacije u Novom Sadu, čime će ih biti ukupno 30.

Prema novom cenovniku, jedina izmena u odnosu na dosadašnje cene biće to što će putnici plaćati skuplju kartu za jednu vožnju ako je kupe u autobusu umesto na nekom od prodajnih mesta u gradu.

Od februara će tako papirna karta kod vozača na gradskoj liniji koštati 100 dinara, a na prigradskim linijama 150 dinara.

Cena elektronske karte će biti kao i dosadašnja papirna, odnosno 65 dinara na gradskim linijama, odnosno 110 na prigradskim linijama.

Osim kupovine na 30 kioska, građanima će biti omogućeno da elektronske karte kupe i preko aplikacije za mobilni telefon i e-portala na sajtu GSP-a.

Građani koji budu želeli da koriste elektronsku kartu treba da izrade personalizovanu kartu za “NSmart”.

Prema važećem cenovniku, izrada personalizovane kartice košta 375 dinara, a takođe će biti potrebna i fotografija veličine 30x25mm, koja nije starija od šest meseci, što je takođe dodatni trošak za građane.

U slučaju gubljenja kartice, zamena će se plaćati po istoj ceni.

Gradski prevoznik je povodom ovih izmena naveo da će se ovim poboljšati uslovi prevoza, jer će se smanjiti čekanje u redu kod vozača i gužva u prednjem delu autobusa.

Grad Novi Sad pristao na zahteve radnika GSP-a, vozači odustali od štrajka

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link