Magazin

Evo kako odabrati savršenu jelku sa busenom i na koji način je sačuvati tokom praznika

Foto: Blic

Ukoliko ste  se ove godine rešili za kupovinu jelke sa busenom, donosimo vam praktične savete kako da je odaberete a zatim i sačuvate tokom praznika.

Šta je jelka sa busenom?

Jelka sa busenom je živa biljka, jela ili smrča, sa očuvanim korenovim sistemom koja, i posle novogodišnjih praznika, može da nastavi da raste u većoj saksiji ili zasađena u dvorištu. Jelka sa busenom na taj način produžava svoj život i nakon praznika, te je stoga i nazivamo „100% jelkom“.

Zašto izabrati jelku sa busenom?

Jelka sa busenom je jedina prava jelka u čijoj lepoti i mirisu iglica možete u potpunosti uživati tokom praznika, a da joj ne oduzmete život. Stablu jele ili smrče treba desetak godina da bi izraslo do visine od 2 metra i veoma je važno za očuvanje zdrave životne sredine. Zbog toga ne koristite sečene jelke, već izaberite jelku sa busenom. Za vašu mirnu savest, 100% jelka – 100% ekološka svest!

Kako izabrati dobru jelku sa busenom?

Pre nego što krenete u kupovinu jelke, odlučite gde ćete je staviti i dobro izmerite prostor da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja po povratku.

Ne kupujte četinar sa golim korenom, već izaberite biljku zasađenu u saksiju ili sa busenom uvijenim u jutu

Izaberite onu biljku koja na sredini ima gušće grane. Nikada ne kupujte već uvezanu, skupljenu jelku jer ne možete znati da li je pravilno formirana.

Proverite svežinu drveta prelazeći prstima po donjim granama. Ako je grana mekana i bodljice ne padaju – drvo je zdravo i sveže.

Odaberite jelku sa što punijim i zelenijim granama, jer takva jelka lepo okićena, biće pravi ukras vašeg prostora.

Jelka mora imati zeleni vrh, jer to je znak da je živa i dobro upakovana.

Gde je pravo mesto za jelku?

Najlepše pozicije okićene jelke su pored većeg prozora (kao u filmovima) ili u uglu sobe, dalje od grejnih tela. Najbolje je da drvo ne stoji pored nameštaja (da vam iglice ne padaju po stolu ili krevetu) i ne blizu zavesa (jer samo jedna varnica male i slabe sijalice je dovoljna da izazove požar).

Kako sačuvati jelku sa busenom tokom praznika?

Kupljenu jelku sa busenom treba zasaditi u saksiju sa dovoljno prostora za busen. Prvo je odvojiti pažnjivo od jutene tkanine da se ne ošteti koren. Na perforirano dno saksije stavite sloj šljunka ili lomljene cigle, a u međuprostor humusnu zemlju sa 10-15 gr đubriva. Jelku treba redovno orošavati i zalivati odstajalom vodom sobne teperature i to dva do tri puta nedeljno.

Kada ukrašavate jelku sa busenom, posebno treba da vodite računa o kićenju vrha jelke. Ako se vrh ošteti, drvo će sigurno veoma brzo da odumre.

Kako sačuvati jelku sa busenom nakon praznika?

Kada praznici prođu, jelku sa busenom nemojte odmah iznositi na mesto gde ćete ga zasaditi, već mu obezbedite period prilagođavanja.

Najbolje da je iznesite na zatvorenu terasu ili u hodnik u kome se ne greje i gde je temperatura iznad 10 stepeni i zalivajte je jednom nedeljno.

Ako je držite na mestu gde se temperatura spustila ispod 10 stepeni, posudu u kojoj se nalazi jelka obložite talasastim kartonom, tkaninom ili slamom.

Kada i gde zasaditi jelku sa busenom?

Kada se zemlja napolju odmrzne, tek tada skinite jutu/pakovanje, presadite jelku u dvorište ili neku drugu pogodnu lokaciju i uživajte u njenoj lepoti tokom cele godine.

Idealna temperatura za sadnju jelke je oko 10 stepeni Celzijusa. Ako nemate gde da posadite jelku, možete je pokloniti vrtiću ili školi.

Ukoliko smatrate da niste spremni da sačuvate jelku sa busenom tokom i nakon praznika kako bi je ponovo zasadili ili negde, predlažemo i druge ekološke izbore:

Božićno-novogodišnji aranžman – oslobodite svoju kreativnu stranu *malo grančica četinara + sveće + ukrasne trake + puno mašte = ekološki ukras sa mirisom prirode!

Sečena jelka sa sertifikatom – kupite planski uzgajano stablo četinara namenjeno praznicima

Jelka kupljena od ovlašćenog lica i ima pečat na preseku stabla i proizvodni list je legalno sečena jelka!

Veštačka jelka – čuvajte prirodne jelke od seče, koristite je godinama, ukrašavajte ukrasima koje ste sami napravili što je ušteđen novac i energija!

Ako izaberete nešto od ovog uradićete nešto za opšte dobro.

To je najbolji način da uđete u Novu godinu!

Izvor: Čuvari ravnice

Kako do najboljeg provoda za doček Nove godine u Beogradu?

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
16 Shares
Share via
Copy link