Lifestyle

Kako da od sobe u vašem domu napravite funkcionalan prostor za rad od kuće?

prikaz laptop računara na stolu i devojke koja drži telefon

Početkom marta 2020. godine korona virus stigao je i u Srbiju, što je kasnije izazvalo “lockdown” na par meseci svuda u svetu, pa i kod nas. 

Ne želeći da dublje zalazimo u tu tematiku, već da se držimo naše današnje teme, možemo doneti zaključak da je uprkos pandemiji i zatvaranju došlo do određenih zaključaka u vezi sa funckionisanjem mnogih biznisa.

Jedan od glavnih jeste:

  • rad od kuće moguć je u mnogim sferama poslovanja!

Za neke se ovakva situacija ispostavila kao loša, dok je drugima donela značajne benefite u pogledu uštede novca za iznajmljivanje skupih poslovnih prostora.

Pojedini zaposleni i dalje rade od kuće što iz moranja, što iz lične želje, dok su se drugi okrenuli “freelance” pozicijama i radu sa stranim kompanijama na “remote” poslovima.

Bez obzira kojoj od ovih grupa pripadate, za vas smo pripremili nekoliko saveta kako da vaša radna soba bude funkcionalno i prijatno mesto za rad.

Prvi korak jeste odabir prave prostorije 

Pre nego što se odlučite da krenete sa renoviranjem i kupovinom potrebnog nameštaja, razmislite o tome koja od svih prostorija u vašoj kući pruža najbolji radni ambijent.

Na prvom mestu je potrebno misliti o dovoljnom dotoku sunčeve svetlosti, kako bi radna atmosfera bila na optimalnom nivou. Nedovoljno osvetljene prostorije služe za odmaranje očiju, spavanje ili neki drugi vid opuštanja.

Uvek birajte onu sobu koja je zvučno najizolovanija u vašem domu, kako bi vaši ukućani mogli normalno da se ponašaju, dok vi imate dovoljno mira za ispunjavanje zahtevnih obaveza.

Kao poslednje, ali ne i najmanje važno jeste da u odabranoj prostoriji bude dovoljno mesta za svu potrebnu opremu i sve što spada u potrebe vašeg posla. Jedino tako ćete se organizovati na pravi način, a izbeći bespotreban haos i gužvu.

devojak ispred kompjutera

Organizujte prostoriju i popunite je potrebnim elementima

Nakon što ste se definitivno odlučili za određenu prostoriju, sada je potrebno urediti je i učiniti kućnom kancelarijom. Kada radite od kuće, definitivno ne želite da vam padne efikasnost, kao što često ume da bude slučaj, a jedan od razloga jeste rad u sobi koja nije predviđena za to.

U slučaju da ne želite da vam bilo šta odvlači pažnju tokom radnog vremena, prvo izabcite sve bespotrebno iz prostorije, a popunite je funkcionalnim elementima, koji će imati svoju svrhu.

Nema kvalitetnog rada bez adekvatnog radnog stola odgovarajuće visine i sa dovoljno prostora za smeštanje i odlaganje celokupnog pribora i opreme za rad. Najbolje bi bilo smestiti radni sto u položaj gde će dopirati dovoljno sunčeve svetlosti.

Zatim, odaberite kvalitetnu radnu stolicu, koja će vam biti prava podrška za leđa i lumbalni deo tokom vremena provedenog u sedećem položaju. 

Ukoliko priroda vašeg posla i zanimanje zahteva smeštanje dodatne opreme, dokumentacije, knjiga ili nečega drugog, razmislite o ugrađivanju dodatnih polica, kako bi vam sve bilo na dohvat ruke i lepo organizovano.

Minimalna dekoracija vam svakako može pomoći

Radni prostor sam po sebi ne zahteva previše ulaganja u dekoraciju, ali svakako možete dati lični pečat prilikom uređivanja kućne kancelarije, jer prosto nema potrebe da prostor potpuno odiše korporativnom sterilnošću karakterističnom za mnoge firme.

Sigurno ste čuli kako boje zidova mogu pozivitno uticati na one koji borave u prostoriji.

Istraživanja su pokazala da je zelena boja odraz smirenosti, spokoja i dobra za koncentraciju. Narandžasta je sa druge strane boja koja utiče na podizanje energije, motivacije i raspoloženja, dok plava utiče na produktivnost.

Odaberite onu kombinaciju boje zidova koja se najbolje slaže uz vaš senzibilitet!

Odlična opcija za dekorisanje radne sobe jesu i oni elementi koji bude lepe uspomene, poput ramova za slike sa bliskim ljudima, dok istovremeno ne odvlače previše pažnje. 

Nekoliko kreativnih slika na zidu mogu biti od koristi kao razbijači monotonosti i jednostavnosti dekora.

Nikako ne zaboravite da postavite nekoliko saksija sa prirodnim cvećem, kako bi imali stalan dotok čistog vazduha i dodatno oplemenili prostoriju u kojoj radite. Takođe, odaberite nameštaj od prirodnih materijala, koji su dobri u vidu borbe protiv zagađivača vazduha.

Kutak za kratak predah

Današnji moderni poslovni prostori poseduju delove namenjene za opuštanje, pauzu, kafu sa kolegama, ručak i ostalo.

Kao što vam je i na poslu potrebno nekoliko minuta da se protegnete, prošetate ili prosto predahnete od gledanja u monitor, tako će vam se i kod kuće roditi želja za kratkim pauzama.

Ukoliko vam to prostor dozvoljava, napravite jedan kutak za kratak predah i mesto gde se možete udobno smestiti, te makar na kratko razmišljati o nečemu drugom. Jedan komforan kutak mogu činiti mala udobna fotelja i drveni stočić, a jedino što je potrebno jeste da vam pruže idealno mesto za malu pauzu.  

Nadamo se da ste čitanjem teksta dobili neke interesantne i korisne ideje, kako i sami možete urediti kućnu kancelariju i učiniti da rad od kuće bude još komforniji. Pružite sebi pravi ugođaj i neka obavljanje posla bude jednako efikasna i inspirativna aktivnost!

Ugradna rasveta –  šta treba znati prilikom ugradnje

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link