Lifestyle

Kako najbolje zaštititi decu od sunca?

Mazanje deteta kremom za sunčanje nekada deluje kao kupanje psa u kupatilu – zahteva trud, a dosta toga, umesto na detetu, završi  na vama, Međutim, zaštita dece od sunca važna je i za kasnije da biste bili sigurni da će njihova koža ostati zdrava. Boravak na suncu bez adektvatne zaštite može izazvati bolne opekotine i povećati rizik od raka kože u kasnijem dobu.

https://flii.by/file/pvrx29ils7d/

Za decu je najbolje uzimati kreme sa visokim SPF faktorom zaštite, što znači iznad 30 koji pružaju zaštitu od UVA i UVB zračenja.  Bilo da se deca samo igraju u dvorištu, ili su na plaži ili na bazenu najbolje je namazati ih od glave do pete 15 minuta pre nego što izađu napolje. Pri tome, vodite računa o stopalima, ušima, očnim kapcima i drugim mestima na telu, koji se često preskaču prilikom mazanja. Možete birati kreme koje traju i do osam sati, a najbolji izbor su one vodootporne. Takođe, na tržištu postoje i antialergijske kreme za dece, koje se preporučuju mališanima sa osetljivom kožom, a generalni savet za svu decu jeste da birate kreme bez parabena, parfema i veštačkih boja, poput Pronasol i Eucerin losiona za sunčanje. U zavisnosti od toga šta vaše dete voli i kako se zabavlja, pronađite način na koji ćete od nanošenja kreme napraviti zabavu tako da se dete ne buni i da uživa u tome. Za svaki slučaj, nakon dva sata ili posle plivanja, nakon brisanja peškirom ili znojenja, ponovo namažite kremu.

https://flii.by/file/39qfyumvjbn/

Međutim, krema za sunčanje bez obzira na faktor zaštite nije dovoljna zaštita od sunca za nežnu dečiju kožu. Šeširić sa što širim obodom obavezan je na plaži, a naočare za sunce sa UV zaštitom su takođe preporučljive. Osim toga, takođe možete kupiti odelo za decu za plažu, koje prekriva dečiju kožu u potpunosti, a ispod njega, za svaki slučaj ipak namažite kremu, naročito ako je dete prohodalo i kreće se.

Zaštita dečije kože je izuzetno važna, budući da su istraživanja pokazala da opekotine od sunca u detinjstvu imaju veze sa povećanim rizikom od raka kože, te se trudite da i pored zaštite izbegavate sunce u najtoplijem periodu dana.

Više o aktivnostima za decu 

 

Avatar

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link