Magazin Vesti

Kako li je biti brat Darije Kisić Tepavčević, barem jedan dan?

darija-i-bojan-kisic

Novootkriveni ugovori pokazuju da su rođeni brat ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević i sa njim povezane firme od države dobili ugovore vredne više od 40 miliona evra od kako je SNS preuzela vlast u Srbiji.

Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić pokazala je 31. marta medijima ugovor po kojem je Bojan Kisić dobio posao od državnog preduzeća Elektroprivrede Srbije (EPS) u iznosu od gotovo tri miliona evra za održavanje informacionog sistema i servera.

Tepić je, na konferenciji za novinare u Beogradu, rekla da je firma Bojana Kisića „Nites“, zajedno sa firmom Khaoticen Siniše Narića, dobila ovaj posao u januaru 2021. godine.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da su od 2013. do maja 2020. godine firme Nites grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Nites DOO Beograd je deo Nites Grupe vlasnika Miodraga Škrbića. Bojan Kisić je glavni izvršni direktor češkog ogranka grupe, Nites A.S, koja je zajedno za srpskim Nites-om dobila nekoliko tendera javnih preduzeća. Osim u Srbiji i Češkoj, Nites kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji.

Kada je reč o srpskom ogranku, Nites je zaključio 27 ugovora, uglavnom kao deo konzorcijuma sa moćnim domaćim državnim i privatnim firmama koje su povezane sa SNS-om. Neki od Nites-ovih partnera bili su Telekom Srbija, Prointer IT i Asseco SEE.

Čime se zapravo bavi Bojan Kisić?

Bojan Kisić, brat članice Kriznog štaba i suprug ministarke pravde Nele Kuburović, radi na poslovima koji funkcionišu ovako: ministarstvo raspiše tender, oni pošalju prijavu, to bude jedina prijava i oni nastavljaju da „rade“, programiraju, „održavaju sistem“ i uvode nova „softverska rešenja“, naplaćujući tu uslugu u milionskim iznosima.

bojan-kisic-Nites-ugovor

List Vreme piše da je Nites (skraćeno od Nikola Tesla), neka vrsta bosanske verzije velike korporacije Ilon Mask, jeste kompanija koja je registrovana i u Češkoj i u Londonu, i u Banja Luci i u Beogradu; to je firma koja nudi „pametna softverska rešenja“. Neko bi mogao da se pita šta to znači, kakva su to pametna rešenja? Pa, Nites se bavi održavanjem Informacionog zdravstvenog sistema Srbije (čuvenog IZIS-a), održavanjem drugih sistema koji pomažu da srpsko zdravstvo funkcioniše bolje, sistemima EPS-a, drugih ministarstva i ustanova.

Formalni vlasnik Nitesa je Miodrag Škrbić, nekadašnji fudbaler FK Željezničar iz Sarajeva, a sada češki privrednik. Pored njega, list Vreme ukazuje na ulogu Zorana Koraća, originalnog vlasnika Nitesa i čoveka kojeg je grupa kongresmena pre nekoliko godina u pismu Džozefu Bajdenu, tada potpredsedniku SAD, označila kao jednog od najvećih tajkuna u Srbiji (uz Nikolu Petrovića, Andreja Vučića, Slavišu Kokezu).

I irma Khaoticen Siniše Narića se sve češće pojavljuje u poslovima sa državom, nekad samostalno a nekad sa Nitesom.

Kako je novinarima predočila Marinika Tepić, firma Khaoticen je sklopila mnogobrojne ugovore sa državnim institucijama i firmama, od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Elektroprivrede Srbije (EPS), SDPR (kompanija u državnom vlasništvu koja se bavi trgovinom naoružanjem), i u proteklih šest meseci, prema njenim rečima, prihodovala 16 miliona evra.

U proseku, Khaoticen je tokom prednodnih 6 meseci u poslovima sa državom zarađivao prosečno 14.545 evra na sat.

Khaoticen-ugovor

Tepić je naglasila da je vlasnik Khaoticena u julu 2020. godine osnovao zajedničku firmu „Numerator“ sa direktorima u agenciji za istraživanje javnog mnjenja Markom Uljarevićem i Predragom Kurčubićem, u kojoj je Uljarević većinski vlasnik sa 65 odsto.

Uljarević i Kurčubić su direktori u agenciji Ipsos.

Prema njenim rečima, to je način da se plaćaju istraživanja javnog mnjenja.

Tepić je krajem septembra prošle godine novinarima pokazala dokumente kojima se, kako je tvrdila, dokazuje da je Aseko, firma Igora Brnabića, brata premijerke Srbije, za dve godine od njenog izbora na tu funkciju dobila više od 40 miliona evra novca iz budžeta Srbije.

Nakon obraćanja novinarima ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu dokazni materijal je predala toj instituciji.

„Samo od Elektroprivrede Srbije (EPS) dobila je 20 miliona evra, a do tada zarada firme bila je minorna“, rekla je Tepić na tadašnjoj konferenciji za novinare.

Kako je navela, pored EPS-a, firma premijerkinog brata dobijala je novac i od Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i mnogih drugih.

marinika-tepic

Tepić je dodala da je nakon postavljanja Ane Brnabić za premijerku u junu 2017, već u avgustu ubrzano otvorena Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja po zakona direktno odgovara njoj.

„Ta kancelarija je 15. novembra 2017. godine firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara (više od 1.520.000 evra). Ovo je najdirektniji mogući sukob interesa. Ne znam da li je ikada bilo ovoliko kristalno jasno“, rekla je ona.

Igor Brnabić je novac, dodala je Tepić, od Kancelarije IT Vlade Srbije dobio za izradu „centralnog registra stanovništva“.

Partija i bratija: Zlatno doba za Vučiće, Brnabiće, Kisiće i Male

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

367 Shares
367 Shares
Share via
Copy link