Magazin

Kako izabrati savršenu lubenicu?

Svake godine u ovo vreme ljubitelje lubenice muči ista briga – kako izabrati savršen plod. Ako imate problema sa odabirom najukusnije lubenice, pratite ovih pet koraka i vaše muke će biti rešene.

Ovih nekoliko saveta će vam pomoći da ne pravite greške prilikom izbora lubenice.

Proverite težinu

Kada podignete lubenicu, prvo proverite da li težina odgovara njenoj veličini? Čak i one manje, treba da su teže. Ako je ona koju ste izabrali teška, to je dobar znak.

Zvuk kuckanja

Drugi kriterijum za odabir jeste šuplji zvuk koji se čuje kada lupkate o lubenicu. Ako je zvuk tup, plod nije ukusan. Ako prilikom lupkanja čujete eho, na dobrom ste putu.

Žuti deo

Treća karakteristika koju posmatrate  jeste veličina žutog dela. Što je on veći, to je plod zreliji, a samim tim i ukusniji. Ukoliko je mrlja zelene ili bele bolje, lubenica još uvek nije sazrela.

Muška i ženska lubenica

Mnogi ljudi ne znaju da poljoprivrednici razlikuju lubenice po polu. Na primer, “momci” su veći, imaju izduženi oblik, a vodenastog su okusa. “Devojke” imaju okrugli oblik i vrlo su slatke.

Osušen rep

Osušen vrh pokazuje da je lubenica je zrela. Međutim, ako je rep zelen, to verovatno znači da je lubenica je ubrana prerano i neće biti zrela.

lubenice-1

Sad kad znate koje osobine treba da tražite, zaputite se na jednu od novosadskih pijaca i odaberite savršenu lubenicu. Bilo bi najbolje kada biste našli prave domaće pošto su one neuporedivo sočnije. Izbor je zaista veliki, a što leto više odmiče raste i potražnja za ovom ukusnom poslasticom.

– Kupci obično traže plodove koji imaju oko sedam, osam kilograma. Ti su i  najukusniji. Ponekad neko traži i savet kako da izabere pravu. Ja im obično dam i da probaju makar kockicu, kako bi se uverili da je sve na mojoj tezgi uzgajano prirodno. Prodaja ide dobro, sredinom leta ne moram ni da dolazim na pijacu, pošto uspem da prodam sve kod kuće – kaže Jovanka Mastilović koja se prodajom lubenica bavi već 13 godina.

lubenice-2

Čak i dok razgovaramo sa njom ona ljubazno uslužuje mušterije. Vidi se da većinu odavno poznaje.

– Imam nekoliko kupaca koji za mene odavno i nisu kupci, nego prijatelji. Znam ih već godinama, uvek uzimaju od mene sezonsko voće i povrće. Čim ih vidim kako prilaze tezgi već znam šta  da stavljam na vagu – kaže sa osmehom Jovanka.

Tokom vrelih letnjih dana hlađenja nikada nije dovoljno. Lubenice će vas sigurno rashladiti, a i zasladiti. Zato dobro pogledajte svaki plod, malo ga lupkajte, a malo popričajte sa prodavcem, potražite savet ako vam zatreba i sigurno ćete odabrati idealnu letnju poslasticu.

POVEZANO: Najbolji letnji kokteli

 

generic vignette (DESK luftika.rs)
50 Shares
Share via
Copy link