lubenice

Svake godine u ovo vreme ljubitelje lubenice muči ista briga – kako izabrati savršen plod. Ako imate problema sa kupovinom najukusnije letnje poslastice, pratite ova tri koraka i vaše muke će biti rešene.

1) Kada podignete lubenicu, prvo proverite da li težina odgovara njenoj veličini? Čak i one manje, treba da su teže. Ako je ona koju ste izabrali teška, to je dobar znak.

2) Drugi kriterijum za odabir jeste šuplji zvuk koji se čuje kada lupkate o lubenicu. Ako je zvuk tup, plod nije ukusan. Ako prilikom lupkanja čujete eho, na dobrom ste putu.

3) Treća karakteristika koju posmatrate  jeste veličina žutog dela. Što je on veći, to je plod zreliji, a samim tim i ukusniji. Ukoliko je mrlja zelene ili bele bolje, lubenica još uvek nije sazrela.

lubenice-1

Sad kad znate koje osobine treba da tražite, zaputite se na jednu od novosadskih pijaca i odaberite savršenu lubenicu. Bilo bi najbolje kada biste našli prave domaće pošto su one neuporedivo sočnije. Izbor je zaista veliki, a što leto više odmiče raste i potražnja za ovom ukusnom poslasticom.

– Kupci obično traže plodove koji imaju oko sedam, osam kilograma. Ti su i  najukusniji. Ponekad neko traži i savet kako da izabere pravu. Ja im obično dam i da probaju makar kockicu, kako bi se uverili da je sve na mojoj tezgi uzgajano prirodno. Prodaja ide dobro, sredinom leta ne moram ni da dolazim na pijacu, pošto uspem da prodam sve kod kuće – kaže Jovanka Mastilović koja se prodajom lubenica bavi već 13 godina.

lubenice-2

Čak i dok razgovaramo sa njom ona ljubazno uslužuje mušterije. Vidi se da većinu odavno poznaje.

– Imam nekoliko kupaca koji za mene odavno i nisu kupci, nego prijatelji. Znam ih već godinama, uvek uzimaju od mene sezonsko voće i povrće. Čim ih vidim kako prilaze tezgi već znam šta  da stavljam na vagu – kaže sa osmehom Jovanka.

Tokom vrelih letnjih dana hlađenja nikada nije dovoljno. Lubenice će vas sigurno rashladiti, a i zasladiti. Zato dobro pogledajte svaki plod, malo ga lupkajte, a malo popričajte sa prodavcem, potražite savet ako vam zatreba i sigurno ćete odabrati idealnu letnju poslasticu.

 

Podeli
Dragana Vidić
Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here