Recepti Top 10

Najbolji letnji kokteli koje možete sami da spremite

Ako ste mislili da ste iskusili ovogodišnje vrućine, varate se. Topli letnji dani nam tek dolaze. Za sve one koji vole da uživaju na suncu, ali moraju i da se rashlade, kokteli su idealno rešenje. Evo naših predloga.

Mohito

Mohito

Ljubiteljima književnosti je poznato da je mohito bio omiljeno piće Ernesta Hemingveja, ali da li ste znali da je moreplovcu Frensisu Drejku i njegovoj floti prvobitni oblik ovog koktela spasio život? Jedinstvena aroma mohita nastaje mešanjem belog ruma, sode, limete, žutog šećera i listova nane. Ukoliko niste ljubitelj mente, možete da naručite Rum Kolins, odnosno mohito u kojem nema ovog sastojka.

Dirty lemonade

Dirty-lemonade

Limunada je svakako jedno od najboljih pića za rashlađivanje tokom sunčanih letnjih dana. „Bezobrazna” verzija ovog pića razlikuje se  po tome što se u nju osim limuna i vode, dodaju sprajt i vodka.

Margarita

Margarita

O nastanku margarite postoje brojne legende. Jedna od najpoznatijih je ona o glumici Mardžori King koja je navodno bila alergična na alkohol. Međutim, tekilu je pila bez ikakvih posledica. Prilikom svog boravka u Meksiku zamolila je barmena u jednom lokalnom kafiću da joj napravi koktel u kojem će glavni sastojak biti upravo tekila. Barmen Deni Herera je pomešao ovo piće sa  sokom od limete i triple secom i tako je nastala margarita.

Se on the beach

Sex-on-the-beach

Možda i najpopularniji letnji koktel, Se. on the beach nastaje kombinovanjem vodke, likera od breskve, soka od brusnice ili borovnice i soka od narandže. Jedinstveni ukus koji osvežava rashladiće vas i tokom najtoplijih letnjih dana.

Tequila Sunrise

Tequila-sunrise

Za nastanak ovog koktela vezuje se zanimljiva priča o jednom američkom barmenu koji je  proveo celu noć pijući sa prijateljima u kafiću u kojem je radio. Kada je njegov šef ujutru došao i zatekao ga pijanog hteo je da ga otpusti. Međutim, mladić je na brzinu smislio mudro objašnjenje za svoje stanje. Rekao je da je pio celu noć sa prijateljima da bi ostao budan i video prve zrake sunca, a onda  napravio piće kojim bi ovekovečio taj momenat. Pomešao je tekilu sa sokom od narandže, grenadine sirupom i limetom. Koktel je naziv dobio po svom osnovnom sastojku, tekili i barmenovoj inspiraciji, izlasku sunca.

Cosmopoliten

Cosmopoliten

Ovo piće proslavila je Keri Bredšo, junakinja serije „Seks i grad”. Tokom vremena recepti za pripremu koktela su se menjali, ali i dalje je najpopularniji onaj u kojem su osnovni sastojci vodka, liker, sok od limete i sok od brusnice.

POVEZANO: Najbolji bezalkoholni kokteli

Milica Barać

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


160 Shares
160 Shares
Share via
Copy link