Dogadjaji Lifestyle Radionice

Kako dojiti na moru – saznajte na Štrandu

Majke često imaju nedoumice i pitanja kako pravilno dojiti, kako dojiti na moru, kad i kako dete odvikavati od pelena u letnjem periodu. O ovim i još mnogim pitanjima novosadske mame mogu saznati od stručnjaka za vikend na Štrandu i to na mestu naspram kućice za dojenje.

novi-sad-leto-strand
Foto: Aleksandar Milutinović

Mamarijum, klub za mame koji je osnovan sa ciljem da se olakšaju teškoće i nedoumice sa kojima se žene suočavju, organizuje novu akciju informisanja mama na Štrandu o dojenju i tome kad i kako odvikavati dete od pelena.

U petak, 24. juna od 17 do 19 časova na Štrandu saznajte sve o dojenju. U subotu, 25. juna od 17 do 19 časova ćete moći da pitate sve što vas interesuje o ispravnom postupanju (stimulaciji) bebe, dok ćete u nedelju saznati nešto više o odvikavanju od pelena.

mamarijum-mame-novi-sad
© Foto: Jovana Rakić

Mame iz Mamarijuma na Štrand dovode stručnjake.

Danijela Birta Čkonjević je završila DONA International školu za stručnu podršku tokom porođaja. Bila je podrška, izvor informacija i inspiracija brojnim trudnicama i njihovim partnerima na putu ka porođaju kakav su priželjkivali.  Aktivistkinja i borac za pravo izbora žena kada je porođaj u pitanju. Jedna od osnivačica portala Mati.rs koji za cilj ima podršku i osvešćivanje mama na temu porožaja, dojenja i majčinstva.

mamarijum-mame-ns
© Foto: Jovana Rakić

– Najbolji način da se izbegnu i preduprede mogući problemi u prvim nedeljama dojenja jeste informisanje na vreme. Baš zato cemo odgovarati na pitanja i rešiti najčešće zablude u vezi sa dojenjem. Takođe, sve mame će dobiti savete u vezi sa dojenjem na putu i tokom vrelih letnjih dana – kaže Danijela Birta Čkonjević

Zorana Mosnak je diplomirala 2001. godine na Višoj medicinskoj školi u Zemunu, smer fizioterapeut, a 2011. dokvalifikovala se za strukovnog fizioterapeuta na Visokoj školi zdravstvenih studija. Od 2001. godine radi na Klinici za dečiju habilitaciju i rehabilitaciju Vojvodine u Novom Sadu.

– U okviru radionice koju ćemo održati na Štrandu, roditelji će moći da se informišu o pravilnom psiho-motornom razvoju deteta, šta da očekuju od svog deteta u postojećem i narednom periodu, kako da stimulišu dete u kućnim uslovima. Razrešićemo dileme kao što su da li dete mora da puzi i zašto, zašto dete ne treba stavljati u hodalicu i kako odabrati prve cipelice za prohodavanje – ističe Zorana Mosnak.

Bojana Kukulj-Gez od 2013. godine volontira u Udruženju Roditelj kao vršnjačka savetnica za dojenje. Jedna je od organizatorki Svetske nedelje dojenja u Novom Sadu, gde jednom mesečno sa koleginicama drži radionice o dojenju.

– Mame koje su u procesu skidanja pelena moći će da svrate do nas i pitaju za savet u vezi s nekim konkretnim problemom. Dakle, nećemo pričati o tome kako se kreće sa odvikavanjem od pelena i objasniti čitav process, jer je potrebno mnogo vremena za to, već će mame moći da svrate i i kažu šta ih mućči otkad su skinule pelenu detetu i ja ću se potruditi da im ponudim rešenje kako da što lakše prevaziđu problem – naglašava Bojana Kukulj-Gez.

Ove aktivnosti su još jedan od razloga da posetite novosadski Štrand.

Više o Mamarijumu

 

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link