Lifestyle

8 trikova iskusnih vozača uz pomoć kojih vam se auto više neće zalediti tokom noći

auto-led

Ne čekajte jutro da biste se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Život će vam biti mnogo lakši samo ako unapred pripazite na neke stvari i napravite određene poteze koji će to sprečiti!

Predstavljamo 8 odličnih saveta kako da vam se ne zaledi ni staklo, ni vrata, a ni brava i kako rešiti problem ako se to dogodi:

1. Birajte istok

Ako imate mogućnosti, uvek automobil parkirajte tako da prednji deo bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci sunca polako otapati led na vetrobranskom staklu, piše Still.

2. Pomaže alkohol i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i 1 kašičicu deterdženta za pranje sudova. Dobro promućkajte. Postoji još jedan dobar recept – u bocu s raspršivačem sipajte alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

3. Zaštitite brave od leda

Najbolja zaštita je sprej namenjen baš ovome, a ako brava zaledi, ključ zagrejte upaljačem i uspećete da otključate.

4. Da se vrata ne zalede

Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Uradite to čim izađete iz vozila kako bi narednog jutra bez problema otvorili vrata.

5. Snađite se

Ako se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odezete se kući.

6. Čarape na brisače

Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli “zalepljene” za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih podignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalepiti.

7. Zaštita za retrovizore

Spoljašnji retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese. Možete ih obmotati i gumenom trakom.

8. Stavite karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede koji vozači često koriste. Umesto kartona možete staviti i stari peškir.

OPREZ!

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom vodom jer mogu da popucaju, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo treba naneti krpom.

Nijedan automobil u Americi, a i šire, nije bio toliko oklevetan kao legendarni Jugo

Čitajte Luftiku na Google vestima

18 Shares
Share via
Copy link