U srcu banatske ravnice, blizu Novog Sada i Beograda, ali i nedaleko od rumunske granice, leži grad na Begeju, gde od pamtiveka brojni narodi žive u slozi, a u službenoj upotrebi nalazi se čak 4 jezika.
U toj multikulturalnoj „čorbici“ čak su i Katalonci našli svoje mesto, koji su se u 18. veku preselili iz Beča i Budimpešte, a sve do završetka Drugog svetskog rata, ovaj grad izuzetno bogate istorije važio je za „sedište“ vojvođanskih Švaba.
Reč je naravno o Zrenjaninu, koji je kroz vekove često menjao ime, a brojni meštani mu i danas tepaju onim starim – Bečkerek, sa tvrdim banaćanskim „č“. Za vreme stare Jugoslavije, važio je za jedan od centara prehrambene industrije Vojvodine, a danas je, nažalost, poznat po izuzetno zagađenoj (ne)pijaćoj vodi, koja nije dozvoljena za ljudsku upotrebu.
Pored zanimljive istorije, grad karakteriše i fascinantna arhitektura, ali i prelepa priroda. Rezervat Carska bara ima izuzetno bogatu floru i faunu, a jezero Peskara, nastalo dugogodišnjom eksploatacijom peska, popularno je kupalište, čije plaže privlače hiljade ljudi tokom leta.
Povrh svega toga, restorani u Zrenjaninu imaju odličnu gastronomsku ponudu, baš kao i prelepi salaši i čarde u okolini grada, a na „Danima piva“ se već decenijama slavi napitak od hmelja i ječma.
Zato smo odlučili da proverimo kafane sa tradicionalnim specijalitetima koje su nam preporučili meštani i odabrali one čija je ponuda najviše prijala nepcima naše redakcije.
„Kamel“ – restoran u Zrenjaninu „stare škole“
Kada se nađete u gradu na Begeju i poželite da pojedete prave srpske specijalitete, prva destinacija koja pada na pamet svakako je restoran „Kamel“, koji se nalazi kod gradskog stadiona i Karađorđevog parka.
Reč je o ugostiteljskom objektu sa ogromnom tradicijom, koji nudi ponešto za svačiji ukus. Enterijer pamti neka bolja vremena i podseća na jugoslovenske socijalističke kafane iz 80-ih, ali ne dajte da vas to zavara – ovo je mesto gde se izuzetno dobro jede, a porcije su baš bogate.
Za početak, ako ste baš gladni, predlažemo vam da započnete sa toplim predjelom „a la Kamel“, (pileća džigerica, šampinjoni, pohovani kačkavalj i testenina sa sirom – porcija košta 1.150 dinara), a da potom ne propustite kafansku belu čorbu – pravi melem za stomak.
Roštilj je zaista vrhunski, a posebno bismo izdvojili sočne ćevape i veliku pljeskavicu (900 dinara), ćulbastiju (950 dinara) i punjenu vešalicu (1.300 dinara) – špecije u rangu sa majstorijama koje spremaju čuvene kafane u Vranju.
Uz ljubazno osoblje svaki gost oseća se prijatno
Ljubitelji šnicli nikako ne bi trebali da propuste karađorđevu (1.300 dinara), nafilovanu i kajmakom i sirom, kao ni ćureći stek na banatski način, punjen kačavaljem i praškom šunkom, za koji ćete izdvojiti identičnu svotu novca.
Ako odaberete piletinu sa četiri vrste sira i orasima (900 dinara), očekuje vas prava eksplozija ukusa, a za prave gurmane su pun pogodak dimljena carska rebra u BBQ sosu sa slatkim čilijem (1.650 dinara), koja služe uz pikantni krompir.
Kada bolje razmislimo, svako jelo sa menija koje smo probali bilo je da poližete prste, a dodatni plus za ovu legendarnu kafanu je izuzetno prijatno i ljubazno osoblje, koje se potrudi da se svaki gost oseća prijatno.
Koliko je ovaj restoran popularan među Zrenjanincima, govori i činjenica što konobari dobro poznaju većinu mušterija, kao da su deo jedne velike porodice, pa vlada izuzetno prisna, domaćinska atmosfera.
Leti možete da uživate u debelom hladu prostrane bašte, sa idiličnim pogledom na park, gde se nalazi i uređeno igralište za najmlađe.
Vikendom zna da bude gužva, pa ukoliko želite dobro mesto, najbolje je da rezevišete sto unapred, na telefone 023 530 270 i 023 510 420.
Etno šmek „Stare Grede“
Kada se užele dobrog roštilja spremljenog na ćumuru i domaće kuhinje, Zrenjaninci rado navrate na porodičan ručak i u restoran „Stara greda“, koji se nalazi na Bagljašu, u blizini gradske bolnice.
Ova kafana je u proteklih sedam godina stekla verne mušterije, pre svega kvalitetom klasičnih srpskih jela, u čiju pripremu vredne ruke kuvarice ulažu ogroman trud, ali i umerenim cenama.
Enterijer je urađen u klasičnom vojvođanskom etno fazonu, sa lalinskim motivima, u kombinaciji crepa, cigle i drveta, sa točkovima starih fijakera i petrolejkama sa debelom patinom, koji su okačeni po zidovima.
Neki od izloženih predmeta imaju pre svega veliku sentimentalnu vrednost, jer sa sobom nose priču o porodičnom poreklu vlasnika, a vidi se da je puno ljubavi uloženo u izgradnju same kafane.
Već tokom doručka zna da bude gužva, pošto miris sveže ispečenih prženica, domaće pite, pure, cicvare, šunke i jaja pripremljenih na „sto načina“ prosto mami sa ulaza.
Na ručak se dolazi pre svega na odličnu ragu čorbu, roštilj i jela ispod sača, ali i na jagnjeće pečenje, koje se povremeno okrene na ražnju.
Porcija bogato punjene rolovane vešalice košta 1.100 dinara, a za karađorđevu šniclu, koju ovde pune sirom, umesto kajmakom, izdvojićete 1.050 dinara.
Delicije iz pušnice uz roštiljsku klasiku
Gazda restorana ima i sopstvenu pušnicu, u kojoj pored suhomesnatih proizvoda, koje ima u ponudi, dimi i meso i ribu. Tako ovde možete probati odličnu dimljenu ćulbastiju (990 dinara) ili dimljeni pileći batak (830 dinara), kao i pastrmku ili šarana – provučene kroz „domaći“ dim.
Od klasičnih specijaliteta sa roštilja, posebno su popularni ćevapi na kajmaku (1.000 dinara), pileće belo bardirano sa slaninicom (880 dinara), a gosti vole da se pogoste i piletinom u sosu od višanja (950 dinara).
Kada se u Banatu „odradi“ tradicionalan svinjokolj, na meniju se nađu i specijaliteti poput pihtija i čvaraka, podrazumeva se – iz domaće radinosti, a sami proizvode i turšiju koju služe u restoranu.
Ako je tog dana imaju na meniju, nemojte propustiti ni zapečenu butkicu sa medom, posebno u zimskom periodu, kao ni priliku da okrepite stomak porcijom junećeg ili svinjskog gulaša, kojeg služe sa krompirom.
Porcije su obilne, a nenametljivi konobari se pojave baš u pravom trenutku, taman kada treba dopuniti čašicu odlične dunjevače, kajsije, ili „podmazati“ dobar špricer.
Holesterolska bomba u „Staroj Zanatliji“
Treća opcija da pojedete domaće špecije sa grila i poneka pomalo zaboravljena jela, u vremenu kada je brza hrana preuzela primat, je Gradska kafana „Stara Zanatlija“ u centru grada.
Restoran ne nosi slučajno ovo ime, pošto se nalazi u zadužbini gradskih zanatlija, u tipičnoj banatskoj kući staroj preko 100 godina, a od 2012. godine postoji na sadašnjoj lokaciji.
Već ulazak u samo dvorište, koje se krije iza velike drvene kapije, ispuniće vam dušu nekom toplinom, kao da ste došli kod starih znanaca, jer je divno uređeno, sa oslikanim prizorima i motivima naše plodne ravnice.
Prava kafanska atmosfera očekuje vas i u velikoj sali, gde zna da bude zadimljeno kad se zanatlije opuste uz čašicu razgovora, a velika peć na sredini je tu da osigura da gostima ne bude hladno u zimskim danima.
Duh Banata nije samo oslikan po zidovima, već se nalazi i u tanjiru svakog gosta, a suhomesnate proizvode domaćini suše sami, dok ostale namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača.
Ako svratite u prepodnevnim časovima, preporučujemo da se bacite na „Lalin doručak“ (530 dinara), a kombinacija šunke, slanine, barenih jaja, kajmaka, luka i paradajza, daće vam dovoljno energije da pregurate dobar deo dana. Kaficu ćete dobiti gratis.
Svako jelo lakše klizi kad prim zasvira na uvce
Svakog dana, od podne do 17 časova, možete se opredeliti za dnevni meni, koji obuhvata čorbu, glavno jelo i desert, ili izabrati neki od specijaliteta iz njihove bogate ponude – ima za svakoga po nešto.
Ljubitelje kuvanih jela zadovoljiće fina ragu čorbica, ukusni škembići (780 dinara), čorbast pasulj ili prebranac sa kobasicom (620 dinara), kao i juneći gulaš (880 dinara).
Mnogi dolaze zbog izvrsnog roštilja, a ako ste baš gladni, nemojte preskočiti zanatlijski voz „a la holesterol“ – kilo i po mešanog mesa sa pekarskim krompirom. Porcija košta 3.530 dinara, a po našoj skoronoj proceni, dovoljna je za četvoro ljudi.
Specijalitet kuće je „zanatlijski vrtlog“ (1.640 dinara) – svinjski kare rolovan šunkaricom, mladim sirom i pečurkama, paniran u brašnu i prezli i ispečen u fritezi. Servira se u vidu rolata, a odlična su i zanatlijska rebarca sa medom, pekarskim krompirom i kajmakom.
Ponuda šnicli je i više nego solidna – izdvojili bismo „Sosinu karađorđevu“, punjenu kajmakom i slatkom pečenom paprikom (1.590 dinara), kao i ćuretinu u belom sosu (1.350 dinara), a ljubitelji jagnjetine bi trebali da probaju kako je vrsni kuvari pripremaju pod sačem.
Svako jelo je još ukusnije kada vam prim tamburica lagano zasvira na uvce, a pored dobrog vina koje imaju u ponudi, obrok možete zaliti i svetlim ili tamnim nefiltriranim zanatskim pivom.
Spoj tradicije i modernog kod „Domaćina“
Ukoliko preferirate da domaćinsku klopu pojedete u nešto modernijem ambijentu, onda je restoran „Domaćin“ u ulici Koče Kolarova pravi izbor za vas.
Nalazi se na 15-ak minuta šetnje od centra grada, a reč je o komfornom i lepo uređenom ugostiteljskom objektu, u minimalističkom stilu, u kojem dominira cigla.
Hrana i usluga je u skladu sa imenom, a važi za jedno od mesta gde možete da pojedete najukusniji roštilj u Zrenjaninu. Naravno, na bogatom meniju se nalaze i brojni drugi gurmanluci, pa ovde svako može da pronađe nešto po svom ukusu.
Pored standarnih đakonija sa grila, možete uživati i u delicijama ispod sača (teletina, butkica i rebarca), kao i kuvanim jelima, poput gulaša i pasulja, koja će vas ukusom vratiti u detinjstvo i probuditi uspomene kada ste odlazili kod tetke na nedeljni ručak.
Ljubitelje italijanske kuhinje obradovaće veliki izbor pica, a obožavaocima burgera preporučujemo da probaju „Domaćin“, u kojem je čista junetina odlično ukombinovana sa čedarom i raznovrsnim prilozima.
Kada uzmemo u obzir prosečne cene hrane koju nude restorani u Zrenjaninu, u „Domaćinu“ vlada „zlatni standard“ – dve osobe mogu lepo da se najedu za 2.500 dinara.
Kako su porcije dosta obilne, a savetujemo vam da ukusne zalogaje upotpunite vinima iz vinarije „Vojnović“ ili „Hercegovačkim pivom“.
Tokom lepog vremena, gosti mogu da se opuste u lepo uređenoj bašti, a zimi će ih dodatno ogrejati kamin, koji doprinosi intimnoj i romantičnoj atmosferi.
Za sve koji bi želeli da pojedu nešto na brzinu, tu je i fast fud, koji se nalazi u zasebnom objektu u dvorišnom delu. Jedina zamerka je nedostatak parkinga, pa vam preporučujemo da automobil ostavite na drugom mestu i do „Domaćina“ svratite – peške.
Mir, priroda i miris domaće kuhinje na „Salašu kod Stare Dunje“
Pravo mesto za beg od gradske gužve u predivnu prirodu, pronaći ćete na samo desetak kilometara od Zrenjanina, na magistralnom putu koji ga spaja sa Beogradom, blizu Stajićeva.
Odmah pored Begeja, na uzvišenju, sa kog po lepom danu puca pogled na Carsku baru i Titelski breg, smestio se „Salaš kod Stare Dunje“, koji je svoja vrata otvorio gostima u proleće 2018. godine.
Do prostrane bašte, prepune zelenila i cveća, sa stablima starih dunja (po kojima je salaš i dobio ime), dolazi se kroz bajkovit drvored bagrema, a kuća, u kojoj je smešten restoran, osmišljena je da savršeno dočara kako se nekada živelo na ovim prostorima.
Spolja je oslikana motivima paorskog života, a enterijer je ukusno opremljen starim predmetima, rustičnim nameštajem i seoskim alatima, dok su karirani stolnjaci tu da „pojačaju“ kafanski šmek, poput onog koji imaju salaši u Somboru.
Sa aperitivom u vidu vrhunske bojkovačke dunjevače (ili šljive, ako vam više godi), ili nekom od premijum rakija destilerije „Tok“, nikako nećete pogrešiti, jer savršeno pašu uz banatsko predjelo.
Bogatu platu sireva (dimljenog, pohovanog, kozijeg, sa paprikom, ili maslinama) uputpunjuju domaći „bezobrazluci nakoso“ – kulen, kobasica i slasni čvarci, a pored odličnog ukusa i prezentacija je lepo osmišljena, pa ćete šunku ovde skidati kao veš sa štrika.
Preporučujemo da nastavite sa pikantnom mađarskom gulaš čorbom, od svinjskog filea sa domaćom taranom, po kojoj su prepoznatljivi – zaista okrepljuje i vraća iz mrtvih, a služi se iz servisa kakav su koristile naše prabake.
Od mirisa sveže pečenih lepinja iz krušne peći poći će vam voda na usta, a jelovnik je zaista šarolik i osmišljen da zadovolji i one najprobirljivije. Ukoliko imate problem da se odlučite, uvek možete potražiti preporuku uslužnih i nasmejanih konobara.
Gasronomska oaza spokoja za istančana nepca
Nama se posebno svideo dimljeni vrat od mangulice na grilu, savršeno sočan, a opet sa hrskavom koricom – ukombinovan sa biber sosom i domaćim krompirom, zaista predstavlja gastronomski masterklas.
Ništa manje nisu slasna ni Dunjina medena rebarca ili ona spremljena na kajmaku, a nežna jagnjetina i teletina sa kajmakom ispod sača, ostaviće vas bez teksta – meso je toliko mekano, da se topi u ustima, pa vam nož definitivno neće biti potreban.
Na meniju imaju i velik izbor šnicli, kao i specijaliteta sa roštilja i ribu, a a tu je i vojvođanska „salašarska klasika“ – ćuretina sa mlincima u bešamel sosu.
Inače, kombinacija raznovrsnih soseva sa mesom su jedna od osnovnih karakteristika vojvođanske kuhinje, a „Kod Stare Dunje“ možete odabrati četiri „dodatka“ – od mirođije (sa kaparom), višanja (sa vinom), paradajza i pečuraka.
Tako se možete „igrati“ i napraviti idealnu varijantu koja će najviše prijati vašem istančanom nepcu, a koja se možda ne nalazi na meniju.
Cene navedenih glavnih jela se uglavnom kreće od 1.100 do 1.400 dinara, što je, s obzirom na kvalitet, kulinarsku izvedbu i veličinu porcija, po našem mišljenju – i više nego korektno.
Pored odlične hrane, imaju i sjajan izbor domaćih vina, a posebno su nam se dojmila ona iz fruškogorske vinarije „Deurić“.
Savršen obrok ne „ide“ bez dobrog deserta, a ovo je jedno od retkih mesta gde možete pojesti šnenokle ili kitnikez od dunja, kao i bogatu štrudlu sa makom.
Ni najmlađima neće biti dosadno dok se „matorci“ goste ukusnim đakonijama uz „Zrenjaninsko pivo“, jer im je pored prostrane bašte, na raspolaganju uređeno igralište sa trambolinom, klackalicama i ljujaškama.
Našoj redakciji je poseta ovoj gurmanskoj oazi mira i spokoja izuzetno prijala, a ukoliko želite da rezervišete mesto za ručak na salašu „Kod Stare Dunje“, to možete učiniti na telefon 063 7789889.
Specijaliteti od divljači i aktivan odmor u etno selu „Tiganjica“
U neposrednoj blizini prethodnog salaša, nalazi se još jedan gastronomski biser – restoran „Trofej“, u sklopu etno sela „Tiganjica“, takođe savršeno mesto za porodičan izlet i kvalitetan odmor.
Čim prođete veliku drvenu kapiju, očekuje vas mini zoološki vrt, koji će sigurno predstavljati pravu atrakciju za klince, odrasle na betonu, uz tablete i video igrice, kao i lepo uređena bašta sa mostićima i malim jezercetom.
Reč je o turističkom salašu sa tradicijom dugom 3 decenije, pošto se o kompleksu brine već treća generacija porodice Ostojin, koja je od nekadašnje drumske kafane napravila ozbiljan restoran za prave gurmane, sa zavidnim kvalitetom hrane i usluge.
Autentična jela i pića spremaju mahom od namirnica koje uzgajaju na samom imanju, ili nabavljaju od malih lokalnih proizvođača. U „Trofej“ se prvenstveno dolazi na jela od divljači, mada ni ljubitelji drugih vrsta mesa neće ostati praznih stomaka.
Kašičica slatkog, od voća sa imanja, uz čašicu šljivovice, predstavlja idealnu uvertiru, posebno kada se pridoda i plata suhomesnatih proizvoda i sireva, uz domaće lepinje iz paorske peći.
Pored slanine, pečenice i domaćih sireva, posebno nam se dojmio kulen od divlje svinje i pršuta od srnećeg mesa, a srneća leđa, marinirana u maslinovom ulju, govore hiljadu jezika.
Ukuse „vojvođanske divljine“ najbolje ćete osetiti ukoliko se opredelite za gulaše od divljači (srneći sa mlincima, zapečen u pećnici, ili onaj od divlje svinje sa domaćim njokama). Priprema traje nekoliko sati, a fanove lovačkih specijaliteta obradovaće i pikantne kobasice, od mešavine mesa jelena lopatara i mangulice.
Od ostalih jela „na kašiku“, izdvojili bismo šumski gulaš sa svinjskim vratom i više vrsta pečuraka, teleći gulaš sa njokama i čorbice od raznih vrsta mesa, koje će vas pošteno zagrejati.
Cene kao u beogradskim restoranima, a ponuda bogatija
Ovde možete pojesti i odličnu butkicu sa renom, jagnjetinu i teletinu ispod sača, teletinu sa mlincima u kajmak sosu, koja je zapečena u peći na drva i služi se u zemljanim posudama, kao i jela od piletine i ćuretine sa maštovitim sosevima.
Naravno, u ponudi imaju i brojna „klasična“ roštiljska jela, a kako je čuveni ribnjak iz Ečke blizu – i finu selekciju specijaliteta, sličnu onoj koju u ponudi imaju riblji restorani u Subotici.
Kada mesne delicije uparite sa dobrim domaćim vinom i salatama iz bašte, ili domaćom turšijom, u zavisnosti od sezone – nema greške.
Ako vam je još ostalo mesta, zasladite se domaćim pitama, gombocama ili baklavom, a očekujte cene kao u boljim restoranima u većim gradovima. To znači da će osoba sa standardnim apetitom morati da izdvoji od 2.000 do 3.000 dinara za ručak i piće.
Za kraj obroka vam preporučujemo dežistiv, u vidu banatskog kalvadosa (rakije od jabuke), koja se pravi po principu francuskog konjaka, a za one koji preferiraju nežnije ukuse – izvrstan liker od ruže.
Za sve koji bi da odmore posle ručka, postoji mogućnost smeštaja u apartmanima i sobama uređenim u banatskom stilu, a one koji preferiraju aktivan odmor, oduševiće mogućnost jahanja konja, ili obilaska Carske bare kvadovima.
Vikendom zna da bude poprilična gužva, pa je možda najbolje da unapred najavite posetu na telefon 023 3884122 i na vreme rezervišete sto u ovom prirodnom gastro raju.
Ukoliko volite ugođaj u prirodi, uz vrhunske delicije vojvođanske kuhinje, obavezno proverite šta nude salaši u Subotici – živopisna vožnja kroz ravnicu će vas dodatno opustiti, a fenomenalna klopa će vam okrepiti dušu.
Ponešto za ljubitelje ribljih đakonija
Zrenjanin leži na Begeju, ali u neposrednoj blizini grada protiče Tisa, pa bi prosto bila grehota da ne svratite u neku od obližnjih čardi i počastite se vrhunskim ribljim paprikašem ili pečenom rečnom ribom.
Na ručak kod Barba Marina
Ukoliko se provozate nekih tridesetak kilometara jugoistočno do Titela, na gradskoj plaži pronaći ćete skriveni gastro dragulj pod imenom „Mala Čarda“, koji se ušuškao u hlad obližnjeg drveća.
Kod Barba Marina možete pojesti perfektnu riblju čorbu, ali i uvek svežeg pečenog soma, smuđa ili šarana, kao i mesne specijalitete sa roštilja, koje ćete u slast zaliti domaćim koviljskim vinom.
Cene su vrlo umerene, pa ćete za porciju ribe izdvojiti od 1.000 do 1.200 dinara, u zavisnosti od izbora, a taman usput možete svratiti i u Kaštel Ečka, lovački dvorac sa prelepim posedom i restoranom, koji nudi raznovrsne đakonije.
Dimljeni šaran i čorba za pamćenje u blizini rumunske granice
Ako se uputite nekih 20-ak kilometara prema rumunskoj granici, stići ćete u selo Sutjeska, gde se u neposrednoj blizini ribnjaka smestio restoran „Li“.
Ne očekujte nikakav fenseraj, jer je reč o udobnom starinskom restoranu, koji je već decenijama poznat po odličnom kvalitetu kuhinje, posebno po roštilju i ribljim specijalitetima.
Ovde ćete sasvim sigurno pojesti najbolju riblju čorbu u široj okolini i to za samo 420 dinara, a dimljeni šaran (kilogram košta 2.700 dinara) je kao iz neke druge dimenzije – dugo ćete pamtiti ovaj fantastičan ukus.
Ostala riba (som, šaran i smuđ) takođe je vrhunskog kvaliteta, porcije su velike, a cene pristupačne, a zbog blizine granice, često i komšije iz Rumunije ovde svrate na ručak.
Maksimalan hedonistički ugođaj za dublji džep nadomak Elemira
Na severoistoku, na obali Tise u blizini Elemira, ušuškao se restoran „Babatovo“, u koji na riblje delicije dolaze gosti iz čitave Vojvodine.
Kao i sve čarde na Tisi, odlikuje je bajkovit ambijent, a velika terasa se nalazi tik do reke, pa je uživanje u letnjim mesecima zagarantovano, a i klinci mogu da se zabave na lepo uređenom igralištu i maloj plažici.
Riba koju ovde spremaju je zaista vanserijska, baš kao i ponuda roštilja, ali budite spremni na znatno više cene nego u restoranima sličnog tipa u Banatu.
Pored odličnog ribljeg paprikaša (1.190 dinara), sa bogatog jelovnika bismo izdvojili kečigu (4.390 dinara za kilogram), smuđa orli (1.190 dinara za porciju) i fenomenalnog špikovanog šarana (3.490 dinara po kilogramu), koji se poručuje dan ranije.
Odličnu ponudu hrane dopunjuje izbor vina i žestine svih vrsta, posebno vrhunskih rakija, pa će hedonisti sa dubljim džepom ovde iskusiti maksimalan gastro doživljaj.
Ako vam se svideo naš izbor ribljih restorana u okolini Zrenjanina, proverite kakve sve špecije „kriju“ čarde u Sremu, gde možete provesti divno popodne na obroncima Fruške gore. Vinoljupci će biti na slatkim mukama, jer vinarije u Banoštoru prave „piće bogova“ koji će zadovoljiti svakog hedonistu.
Nadamo se da smo vam ovom mini gastro turom olakšali sledeću posetu gradu na Begeju, a na vama je da otkrijete koje još sve đakonije restorani u Zrenjaninu i prelepi Banat imaju da ponude.
Restorani u okolini NS gde ćete omastiti brk uz vrhunska jela od divljači (FOTO)
Dodaj komentar