Lifestyle

Kada decu učiti da voze bicikl?

Roditelji često ne znaju kada je vreme da sklone “pomoćne točkove” sa dečijeg bicikla. Neka deca su spremna za vožnju već sa 3 godine, dok drugi zbog straha nauče da voze bicikl dosta kasnije.

bicikl-dete-novi-sad
Foto: Jovana Rakić

 

U uzrastu između 4 i 8 godina većina mališana ima razvijenu fizičku koordinaciju i spretnost, dobru ravnotežu i već su naučili da okreću pedale i da se zaustave, a sve su preduslovi za uspešnu vožnju. Takođe u ovom uzrastu deca su i mentalno spremna, samouverena i motivisana da voze bicikl. Međutim, dešava se da su neka deca spremna da voze bicikl tek sa 10 godina, tako da ne treba brinuti ako primetite da vaše dete još nije spremno i odbija da sedne na bicikl.

Saznaj kako da napuniš telefon dok voziš bicikl

bicikl-mali-ns
pixbay

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine bicikla?

Bicikl za dete možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama ili u radnjama sa dečijom opremom. Najbolje bi bilo da se sa prodavcem posavetujete koji je bicikl dobar i kvalitetan, dok je manje važno kakvog je dizajna. Deci se obično dopadnu oni sa raznim dodacima, pa ukoliko mu se baš i ne svidi ideja da kupi neki manje atraktivan bicikl dogovorite se da ono može da bira boju kacige.

biciklom-svuda-(1)
Foto: Jovana Rakić

Kako odrediti pravu veličinu bicikla?

Veličina bicikla za dete određuje se prema prečniku točka. Prevelik bicikl predstavlja opasnost po dete i može da dovede do povreda. Ukoliko je dete preraslo bicikl ono ne može dobro da okreće pedale, udara kolenima u korman i ne može da uspostavi ravnotežu, a takva vožnja može biti veoma opasna.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku