Lifestyle

Prodaju im maglu, a oni se brane usisivačem

Sarajevo je već skoro mesec dana u gustoj magli i smogu i situacija se ne menja, ali su stanovnici pronašli način kako da skrenu pažnju javnosti na alarmantanu situaciju. U ovim varendim okolnostima mladi aktivisti na društvenim mrežama na duhovit način pokušavaju da doprinesu rešavanju ovog problema. Oni će u nedelju od 20 časova otvoriti prozore i uključiti usisivače 30 sekundi kako bi usisali maglu, a ovaj događaj su nazvali “Globalno usisavanje”.

cist-sarajevski-vazduh
Izvor: Dizajn servis

Na društvenim mrežama mogu se pronaći različiti duhoviti opisi ove situacije.

– Kad sarajlija na planini padne u nesvest, stave ga pod auspuh da dođe sebi – bio je jedan od komentra.

I fotografije svedoče o ovom stanju, a komentar na sledeću fotografiju je bio da u Sarajevu i ptice idu peške.

ptice-idu-peske
Izvor: Damir Hodžić

Kako prenose njihovi mediji prošle nedelje, Sarajevo je bilo jedan od najzagađenijih gradova u svetu, a indeks kvaliteta vazduha je ocenjen kao opasan. Zbog ovoga se otkazuju nastave, letovi, ljudi se kreću sa maskama, a nadležni upozoravaju da je zdravlje građana u ozbiljnoj opasnosti.

Pitali smo novinara iz Sarajeva i glavnog inicijatora “Globalnog usisavanja” da nam opiše ovu alarmantnu okolnost.

– Situacija je takva da će mi ovaj grad ostati dugo u sećanju – kroz maglu… Sve u svemu ovo je jedna velika katastrofa. Vazduh smrdi, zagađenost se oseti u ustima i nozdrvama. Čuo sam se sa drugarima iz Zenice, prepoznatljive po smogu i zagađenim česticama u vazduhu,oni kažu da je tamo Kalifornija poredeći sa Sarajevom – kaže novinar i inicijator “Globalnog usisavanja” Denis Gigo Hadžić.

sarajevo-malga
Izvor: Facebook

Mediji u Sarajevu su ispratili aktivizam mladih na društvenim mrežama i medijski podržali akciju “Globalnog usisavanja” time što su prenosili njihov video sinimak o tome kako usisati maglu.

– Ideja je došla slučajno. Upali kameru, upali usisivač i snimi me. Nisam mislio da će se ovoliko oteti. Bio sam iskren i prirodan. U nedjelju ćemo simbolično usisavati 30 sekundi. Nakon toga možda nas humor spasi, a možda i sneg malo pomogne, kad drugi niko neće sigurno – ističe Denis.

Više o tome kako je Sarajevo izgledalo pre magle

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link