Magazin Svet

Kineski roditelji stavljaju bebama kacige kako bi deca imala okruglu glavu (VIDEO)

Kineska beba
Foto: EPA

Poznato je da Kinezi imaju neke neobične običaje, posebno za nas Evropljane, koji su nam često neshvatljivi.

Podsetimo se da su žene u ovoj zemlji vekovima praktikovale da vezuju stopala, pa čak i lome prste na nogama, kako bi ostala male veličine, što je bio znak prefinjenosti, poput tananog struka, a milioni žena su i dalje privržene ovoj tradiciji.

Sada je najnoviji trend među roditeljima u Kini je stavljanje kaciga bebama na glavu, što im navodno pomaže da njihova glava poprimi okrugli oblik, koji je navodno bezbedan za mališane.

„Kaciga ima istu funkciju kao i zubna proteza“

Ova moda je postala popularna u oktobru prošle godine, kada su roditelji počeli da kupuju kacige, koje podsećaju na kugle za kuglanje, a namenjena su bebama kojima je zadnji deo glave ravan, piše Index.

Bebe moraju da nose kacigu nekoliko sati, a roditelji veruju da će na taj način njihova lobanja dobiti pravilan, okrugao oblik.

„South China Morning Post“ objavio je izjavu majke koja je na forumu „Xiaohongshu“ objavila detalje o korišćenju „čudotvorne“ kacige, koja je navodno pomogla da „ispravi“ oblik glave njene bebe.

U objavi pod naslovom „Ispravila sam bebinu glavu usprkos neslaganju porodice“, majka objašnjava da je svoju sedmomesečnu kćerku odvela u medicinsku ustanovu, kako bi joj napravili prilagođenu kacigu.

– Mislim da nošenje kacige ima istu funkciju kao i nošenje proteze, da popravi deo tela i učini ga lepšim. Ja imam ravnu glavu i znam koliko je to bolno za žene kojima je stalo do lepote.

Nošenje kacige je isto kao i nošenje proteze. Ne želim da moje dete odraste žaleći zbog oblika svoje glave – rekla je majka.

Proizvodi za korekciju bebine glave koštaju i do 4.300 dolara

Kineski sajt „Sohu“ navodi da takvi „proizvodi za korekciju“ mogu da koštaju i do 4.300 dolara, dok trgovački portal „Taobao“, kineska verzija „Amazona“, u vlasništvu „Alibabe“, prodaje razne „uređaje za korekciju“ kod odojčadi.

Kaciga košta 15 dolara, a prostirke za spavanje, koje navodno sprečavaju da dete spava u položaju koji uzrokuje ravnu glavu, oko 20 dolara.

Inače, ovakve kacige nisu novost. Nose se usled plagiocefalije (u prevodu – ravna glava), do koje dolazi zbog povećanog pritiska na jednu tačku na glavici, na primer prilikom ležanja na leđima.

Mnogima je ovo stanje poznatije kao sindrom zaležene glave, a ne predstavlja opasnost.

Kacige koje nose bebe koje se susreću s plagiocefalijom teško deluju, pošto je bebina glava sitna, ali im ne nanose bol.

Prevencija sindroma zaležene glave vrši se tako što se beba okreće na bok i stomak, kako im glava ne bi čitavo vreme bila pod pritiskom samo na jednom mestu.

Inače, plagiocefalija je bezbedna, iako može da izgleda čudno i vrlo verovatno će nestati sama od sebe, kada beba počne da sedi.

Izvor: Index

Rođene najstarije bebe na svetu, začete pre 30 godina (FOTO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

140 Shares
140 Shares
Share via
Copy link