Magazin

Reditelj „Južnog vetra“ o sceni sa litijumom: „Svako ko vodi polemiku sa fiktivnim likovima, ne razume umetnost“

milos-avramovic
Foto: Screenshot (Youtube, Telegraf.rs TV)

Poziv na bojkot serije „Južni vetar“ zbog dijaloga koji vode likovi koje tumače Erik Roberts i Vilijam Boldvin u ovoj seriji odjeknuo je prethodnih dana društvenim mrežama.

Kako podseća Danas, sporna scena se tiče sela Gornje Nedeljice, iskopavanja litijuma, koje je zaustavljeno, plus recept Amerikanaca kako da navodno potkupe ljude iz zelene stranke tako da pomognu njima, Amerikancima, da zaustave neželjeni posao.

Za čitavu priču „zeleni“ su navodno dobili keš, tako da, kako i komentariše jedan od glumaca u sceni u kolima: „Niko više ne radi besplatno… Čak ni borci za ekologiju“.

Reditelj serije Miloš Avramović za Danas kaže da je tužno da su društvene mreže postale etalon za mržnju i neinformisanost.

– U 21. veku, u kojem su društvene mreže postale najbrže i najjednostavnije sredstvo komunikacije, tužno je što u ovoj našoj lepoj zemlji one postaju etalon za mržnju i povratak u doba potpunog neznanja i neinformisanosti.

Oni koji su na tim mrežama do juče branili naše najstarije dečije pozorište i njegove glumce (a često se pitam koliko su puta zapravo bili u bilo kom pozorištu), juče su napali neke druge glumce, njihov rad, njihov integritet i to na osnovu dva i po maliciozna, površna i iznad svega netačna tvita – navodi Avramović.

Dodaje da ga je sve ovo dovelo u poziciju da onima koji nisu ni pogledali epizodu do kraja objašnjava i prepričava TV seriju.

– Doveden sam u poziciju da treba da prepričavam i objašnjavam TV seriju i fikciju onima koji su puni kritike, a nisu našli toliko vremena da tu, kako kažu, spornu epizodu pogledaju do kraja, da ne izvlače jedan njen segment koji će doslovno zloupotrebiti za svoju ličnu promociju -ističe Avramović u odgovoru za Danas.

On dodaje i da svako ko bi da vodi politiku sa fiktivnim likovima očito ne razume umetnost i ne želi da je razume.

– ‘Južni vetar’ je serija puna simbolike, puna različitih linija priča u kojima može da se prepozna svako i niko. I, konačno, serija, scenario koji je podržala Evropska unija sa 500.000 evra. Svako ko misli da treba da vodi polemiku sa fiktivnim likovima, ne razume ili neće da razume umetnost, već je zloupotrebljava – zaključuje reditelj.

Slično je reagovao i glumac Miloš Biković, doduše on je morao da objašnjava dva puta zasad.

Jednom na Tviteru, drugi put u diskusiji s Aleksandrom Jovanovićem Ćutom u Beogradskom dramskom pozorištu na konferenciji za novinare organizovanoj povodom premijere predstave „Laž“.

Biković i Ćuta u raspravi zbog scene o litijumu u seriji „Južni vetar“ (VIDEO)

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Likovi jesu fiktivni ali nazivi mesta, firmi i događaji nisu fiktivni već veoma stvarni.

Share via
Copy link