Magazin Znamenitosti

Jodna banja – najlepša bolnica u Srbiji

Građevina na Futoškom putu izgleda zaista impozantno i onaj ko ne zna, nikada ne bi rekao da se radi o bolnici. Zapravo, Novosađani ovo zovu Jodnom banjom, a njena priča počela je još pre više od 100 godina.

Ovde je nekada bilo jodno gradsko kupatilo. Doktor Viljem Vita 1908. godine inicirao je da ovaj prostor dobije zvaničan status lekovite banje, za šta je uskoro stiglo i carsko odobrenje. Vek kasnije, ovo će biti jedina ovakva ustanova u Vojvodini. Iz Budimpešte je uskoro stigao poznati arhitekta Imre Franček kojem dugujemo prelepi izgled Jodne banje. Banja je 1931. godine i proširena, i usledili su njeni zlatni dani.

Ovo je trajalo sve do šezdesetih godina prošlog veka. U banju su dolazili ugledni gosti iz inostranstva, kao i poznati i ugledni Novosađani, političari, činovnici, advokati. Naša banja bila je rangu sa poznatim bečkim i mađarskim banjama. Na raspolaganju su bile velike kade, bazeni, a mnogi su dolazili i na fizikalnu terapiju. Poseban užitak bile su kupke, slane ili sumporne. U banju su zdravi dolazili da uživaju, a bolesni da se leče, a Novi Sad bio je mesto gde su mnogi dolazili upravo zbog Jodne banje.

jodna banja 1

Nažalost, banja je naglo zapuštena, 1977. godine i prestaje da radi najveći, centralni bazen. Jodna banja vise nije očaravala prolaznike, a dotrajala fasada sve je vise propadala. Umesto uglednih bogataša, u banju su svraćali narkomani i slučajni prolaznici, i ona postaje sve zapuštenija.

Početkom novog milenijuma, Jodna banja ipak ponovo dobija svoj stari sjaj. Jodna banja ponovo je pacijentima pružala terapijske usluge lekovitom vodom. U rad su puštene i dve terapijske kade sa bisernom kupkom i dve za podvodnu masažu. Danas je ovo savremena reumatološka bolnica i jedina ustanova ove vrste u Vojvodini. Bavi se dijagnostikom, lečenjem i rehabilitacijom svih oblika reumatizma.

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad, zvaničan je naziv koji Jodna banja nosi od 2007. godine. Više od 30 godina nema obeležja banjskog lečenja, ali Novosađani je i dalje zovu banjom, a ne bolnicom. Veliko uređeno dvorište i prelepa fasada vratiće vas u neka prošla vremena kada su ovde dolazile novosadske dame sa šeširima i kavaljeri u frakovima. Zastanite sledeći put kada se zateknete ovde, jer ovo je sigurno jedno od lepših mesta u našem gradu, za koje mnogi i ne znaju.

Pogledajte najstarije građevine u Novom Sadu

 

 

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
860 Shares
860 Shares
Share via
Copy link