Ljubimci

Jesu li mačke hladni individualci

Radjard Kipling je bio upravu kada je rekao da “mačke hodaju same”. Poslednje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Linkolnu potvrđuje da su mačke, za razliku od pasa, mnogo individualnije, te da im nije neophodan čovek kako bi se osećale sigurno i zaštićeno.

ljuta-nezainteresovana-macka

Pre nego što se vlasnici mačaka nađu prozvanim da demantuju ovu tezu, iznosimo i mišljenje proučavalaca životinjskog ponašanja koje kaže da takva osobina mačaka ne mora nužno biti loša. Kada vlasnik ode na posao, mačke ne pokazuju klasičnu anksioznost kao što je slučaj sa psima, već izvesne znake frustracije. Važno je da mačka ostaje u stanu ili kući, nakon što vlasnik ode. One bi, ustvari, otišle iz doma, da im ne odgovora.

– Domaća mačka je “pobedila” psa na listi najpopularnijeg kućnog ljubimca u Evropi, a posebno su popularne kod ljudi koji rade prekovremeno – rekao je profesor veterinarske bihevioralne medicine na Univerzitetu Linkoln Danijel Mils, a preneo britanski Telegraph.

domaca-macka-u-prirodi

On i njegov tim su proučavali ponašanje 20 mačaka u nepoznatom okruženju. Praćene su kada su u društvu vlasnika, sa potpunim strancem i kada su same. – Osim glasnog mjaukanja nakon što ih vlasnik ostavi, nismo primetili nikakve druge znakove jake povezanosti sa njim – rekao je Mils. Psima je vlasnik posebno utočište, dok se mačke pokazuju mnogo autonomnijim u nepoznatim situacijama i okruženju.

Poznavalac mačaka i autor knjige “Kako da pročitate um mačke” Silija Hedon kaže da mačke kada su uplašene, beže pod krevet ili se penju na ormar. Ne sakrivaju se kod vlasnika, kao što je slučaj sa psima, ali to nije razlog za sumnju vlasnika da ih ljubimac ne voli.

radoznala-bela-macka

– Ova studija pokazuje da su mačke samostalne i da umeju da brinu u sebi. To treba gledati kao kompliment. Mačke napuštaju nesrećne domove i mesta koja im ne odgovaraju, a individualnost mačke treba shvatiti kao njenu prirodnu osobinu – rekla je Hedonova.

 

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
Share via
Copy link