Recepti Lifestyle Magazin

Jesen na trpezi: 10 najlepših jela sa bundevom

Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju, pa se kao takva mora naći na jesenjoj trpezi svake domaćice. Vekovima je bila glavna hrana indijanskih starosedelaca, a sada je kako na slanom, tako i na slatkom jelovniku ljudi širom sveta.

Ova dragocena biljka specifičnog ukusa i mirisa ima brojna lekovita svojstva. Voleće je svi oni koji žele da skinu višak kilograma, jer plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali mnogo minerala i vitamina. Plod bundeve sadrži i dosta vlakana i proteina.

corba-od-bundeve

Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Vitamin C snižava nivo histamina, dok cink i vitamin A jačaju imuni sistem. Takođe, blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a veoma je preporučljiva za ljude koji imaju problema sa želucem i crevima. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata.

Uz neprevaziđenu čorbu od bundeve, donosimo vam još 10 sjajnih recepata!

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link