Kada nastupe hladni dani, nema boljeg jela koje će ugrejati vaš stomak od pasulja, a srpska kuhinja poznata je po različitim ukusnim receptima za ovu zdravu namirnicu.
Toga su očito bili svesni i na popularnom gastro portalu Taste Atlas, jer su na listu 100 najboljih jela od pasulja na svetu svrstali čak tri jela iz Srbije.
Pobedu odnela meksička pire supa od pasulja
Taste Atlas, popularni vodič za hranu i putovanja, nedavno je objavio još jednu listu najbolje ocenjenih jela na svetu.
Ovaj put sačinili su listu najboljih jela od pasulja.
Na njenom vrhu se nalazi Sopa Tarasca, pire supa od pasulja iz Meksika.
Prate ga Diri ak pwa sa Haitija na drugom mestu i Feijao Tropeiro iz Brazila na trećem mestu.
Na šestom mestu našao se pasulj, jedno od omiljenih jela domaće kuhinje iz Srbije, prenosi N1.
Pasulj, čorbast pasulj i prebranac – srpski predstavnici na listi
Za pasulj pišu da je popularno srpsko čorbasto jelo koje se tradicionalno sprema od belog pasulja.
Pasulj se obično krčka sa kobasicom, slaninom ili šunkom i povrćem kao što su luk i šargarepa. Paprika, lovorov list i beli luk se obično koriste kao začini u supi.
Pasulj je tipičan predstavnik srpske hrane, a veoma je popularan i na celom Balkanu, posebno u susednim zemljama.
Preporučuje se da jelo poslužite sa malo hrskavog hleba ili isečenog sirovog luka sa strane, pišu na portalu Taste Atlas.
Dalje, na 29. mestu postavili su čorbast pasulj, za koji pišu da je popularno srpsko jelo od natopljenog pasulja, luka, šargarepe, paprike, belog luka i lovorovog lista.
Suvo ili dimljeno meso i rebra su uobičajeni dodaci, kako bi jelo učinilo ukusnijim i dalo jelu mirisnu, dimljenu aromu.
Ovaj pasulj je obično začinjen peršunom i biberom nakon što je kuvan.
Prilikom serviranja preporučuje se uparivanje sa raznim komadima mesa ili ćufti.
Čorbast pasulj bio je osnovno jelo u jugoslovenskoj vojsci zbog lakoće pripreme i hranljive vrednosti.
Na 40. mestu našao se čuveni prebranac.
Taste Atlas piše da je prebranac srpsko jelo koje se sastoji od pasulja pečenog sa lukom, slatkom paprikom u prahu, uz ulje i vodu.
Konačni rezultat ne bi trebalo da bude čorbast, već blago suv, sa pasuljem obloženim lukom koji razvija kremastu teksturu.
Prvobitno su prebranac pravili seljaci tokom hladnih zimskih dana.
Danas se jelo tradicionalno služi kao prilog uz glavna jela, ali se može konzumirati i samostalno, po mogućstvu uz krišku hleba.
Pogledajte kompletnu listu ispod:
Izvor: N1
Dodaj komentar