Srbija Vesti

Izvršiteljima nije bilo dovoljna dosadašnja zarada pa dižu cene od 4. marta

izvrsitelji-ilustracija
Ilustracija / Foto A. Stanković

Uticaj ekonomske krize, enormnog rasta cene proiuzvoda i usluga, koje nikako ne prati rast zarada, ispraznile su novčanike i kućni budžet građana, koji neretko ne mogu da plate sve dažbine državi, ukoliko žele da uspeju da nekako napune frižider.

Tako se dešava da se dugovi gomilaju, a građani žive u strahu da im se na vratima jednog dana ne pojavi nemilosrdni sudski izvršitelj, koji će im popisati imovinu i izvršiti plenidbu, ukoliko ne uspeju da ih u međuvremenu izmire.

Na našu „radost“, u skladu sa sveopštom inflacijom, usluge izvršitelja ćemo od početka marta takođe plaćati više.

Tarife za određene usluge povećane i do 75 odsto

Naime, ministarka pravde propisala je izmene Javnoizvršiteljske tarife prema kojima vrednost boda raste sa sadašnjih 120 na 150 dinara, bez PDV-a. Pošto se sve naknade za rad izvršitelja iskazuju u bodovima, proizilazi da će sve usluge – biti skuplje, piše N1.

Ove izmene objavljene su u Službenom glasniku 24. februara, a na snagu stupaju 4. marta. „Nova tarifa se primenjuje na postupke izvršenja i obezbeđenja koji su pokrenuti od dana stupanja ove tarife na snagu“, stoji u objavljenim izmenama.

Osim skupljeg boda za 30 dinara, u novoj Javnoizvršiteljskoj tarifi uvećan je i broj bodova za jednu uslugu.

Umesto 2,5 boda, što je 300 dinara bez PDV, za uslugu dostavljanja poštom strankama, učesnicima u postupku i sudu, po novom će tarifa biti 3,5 bodova, što je 525 dinara bez PDV.

Ova usluga po novom obuhvata dostavljanje poštom strankama, učesnicima u postupku, sudu, državnim organima, pravnim licima, preduzetnicima i imaocima javnih ovlašćenja.

To je povećanje, u dinarima – za 75 odsto.

Izvršiteljska tarifa 1
Službeni glasnik

Bod skuplji za 30 dinara

Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta sa utvrđenim brojem bodova određena je u tarifnom broju 1. ove tarife.

Iznos bodova za ove naknade – koje zavise od vrednosti postupka – nije se menjala. Ali će bod od 4. marta biti skuplji za 30 dinara i iznosiće 150 dinara, kao i za sve druge usluge.

Izvršiteljska tarifa 2
Foto: Službeni glasnik

„Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta u postupku dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 20 odsto naknade određene tarifnim brojem 1. ove tarife, koja ne može biti manja od 2000 dinara“, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi.

Nagrade za javne izvršitelje

Izvršiteljima sleduje i nagrada za uspešnost sprovođenja izvršnog postupka i postupka obezbeđenja.

Koji iznos nagrade će dobiti, utvrđeno je tarifnim brojem 3.

Izvršiteljska tarifa 3
Službeni glasnik

„Naknada za uspešnost sprovođenja postupka dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 50 odsto naknade određene tarifnim brojem 3. ove tarife“, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi.

Inače, naknada za rad javnog izvršitelja određuje se tako što se broj bodova pomnoži sa vrednošću boda i uveća za porez na dodatu vrednost, ukoliko je javni izvršitelj obveznik plaćanja PDV-a u skladu sa zakonom.

Trenutna javnoizvršiteljska tarifa na snazi je od 1. januara 2020. godine, a nova stupa na snagu 4. marta 2023. godine.

Izvor: N1

Izvršitelj uteruje dug Novosađaninu za gas, a sud dokazao da dugovanje ne postoji

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link