Koronavirus Svet

Svakom Japancu i strancu koji živi u Japanu 857 evra od vlade

tokio-pomoc

Vlada Srbije pomoći će građane sa 100 evra, a predsednik Aleksandar Vučić je juče otkrio kada će taj novac biti isplaćen. Japanske vlasti će svim stanovnicima, bilo da su Japanci ili stranci koji žive u toj zemlji dati 100.000 jena (857 evra) kako bi pomogle u održavanju privrede tokom pandemije koronavirusa, izjavio je premijer Šinzo Abe.

“Uložićemo napore da svi brzo dobiju novac”, rekao je Abe na konferenciji za novinare na kojoj je objasnio zašto je vanredno stanje proširio na celu teritoriju zemlje.

Japanska vlada je prvobitno planirala da domaćinstvima kojima su prihodi smanjeni od početka epidemije pokloni 300.000 jena (2.750 evra), ali je na kraju odlučila da drugačije rasporedi pomoć i svakom građaninu dodeli novac.

Abe se izvinio zbog zbrke koja je nastala tom promenom odluke.

Ta mera pomoći je deo plana ekonomskog oživljavanja u iznosu od oko 900 milijardi evra.

U Japanu je registrovano više od 9.200 zaraženih od korona virusa, od kojih je 190 preminulo.

Vlasti su prvobitno uvele vanredno stanje u sedam regiona, među kojima u Tokio i Osaku, ali je ta mera proširena na celu zemlju kako bi se smanjila putovanja tokom takozvane “Zlatne nedelje” krajem aprila i početkom maja, kada Japanci obično imaju nedelju dana odmora.

Japan nije spreman za širenje epidemije, na 126 miliona stanovnika samo 22.000 respiratora

16 Shares
Share via
Copy link