Magazin Srbija

Problematična firma za istraživanje litijuma promenila ime, novi direktor čovek sa vezama u Vladi Srbije

litijum
Foto: Printskrin Miodrag Poledica / Milioš Bošnjaković, Dejan Jovanović

Kompanija „Jadar Lithium d.o.o.“, koja je promenila ime u „Balkan istraživanja“ u vlasništvu je „Balkan Mining and Minerals“, sa sedištem u Australiji. Jedini projekat kojim se bave je suistraživanja litijuma u Srbiji, na lokacijama Rekovac, Dobrinja i Pranjani.

Prema navodima „Saveza ekoloških organizacija Srbije“, Dejan Jovanović koji je u isto vreme direktor kompanije „Jadar Lithium d.o.o.“ i zaposlen u „Balkan Mining and Minerals Limited“ ( koja je vlasnik Jadar Lithium d.o.o), dao je ostavku na direktorsko mesto. Zameniće ga Miloš Bošnjaković, jedan od direktora i najuticajnih ljudi kompanije “Balkan Mining and Minerals Limited”, koji za sebe kaže “da ima dobre veze u Srbiji”.

Kako je kompanija koja tri godine nije imala zaposlene, prihodovala jedva nešto više od 1.000 evra, a za pet godina izgubila 545.000 evra, dobila od Ministarstva dozvole da radi ovakva istraživanja u Srbiji? Da li su to te „veze“?

Društvo sa ograničenom odgovornošću, Jadar Lithium d.o.o. sa sedištem u beogradskom naselju Čukarica, osnovano je pod nazivom Nova Centurion Metals d.o.o. 18. marta 2016. godine. Prema podacima registra Agencije za privredne registre, u narednim godinama je menjan naziv, zakonski zastupnici i jednom adresa. Ova kompanija posluje kao Jadar Lithium d.o.o. od 2. jula 2019. godine. Od 16. januara 2020. godine direktor postaje Dejan Jovanović. A kompanija poslednji put menja ime 13. septembra ove godine u Balkan Istraživanja d.o.o. Beograd-Novi Beograd.

Iz „Saveza ekoloških organizacija Srbije“ (SEOS) kažu da je ime promenjeno prema savetu beogradskih PR (pi-ar) agencija, a novo ime trebalo je da povrati narušeni „imidž“.

„U ovom slučaju svakako ne bismo mogli upotrebiti pojam ‘ugled’ i da se oslobodi asocijacija koje prethodni naziv u sebi nosi. Osim naziva, promenjena je i adresa kompanije, pa je poslovni prostor izmešten sa Čukarice na Novi Beograd, na adresu: Bulevar Mihajla Pupina 10D, kako bi bio bliže kancelarijama Vlade Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Direktor nekadašnjeg „Jadar Lithium d.o.o.“ je Dejan Jovanović. Zanimljivo je da je on u isto vreme i generalni menadžer zadužen za istraživanja u kompaniji “Balkan Mining and Minerals Limited”.

Prema saznanjima „Saveza ekoloških organizacija Srbije” dosadašnji direktor kompanije u Srbiji Dejan Jovanović dao je neopozivu ostavku 21. oktobra ove godine, nakon reakcije javnosti, a naročito stanovništva na ugroženim područjima koja su obuhvaćena dozvolama na pomenuta geološka istraživanja.

“Ostavka Dejana Jovanovića još uvek čeka na verifikaciju u Agenciji za privredne registre, zbog, kako se navodi, formalne neurednosti zahteva. Treba imati u vidu da je Jovanović i autor projekta ‘Primenjena geološka istraživanja potencijalne mineralizacije bora, litijuma i prateće asocijacije elemenata na području Dobrinje – Dobrinjski basen’ na kome se zasnivaju svi sledeći koraci ove kompanije”, stoji u saopštenju.

Prema informacijama kojima raspolaže ovaj savez ekoloških organizacija, na godišnjem zasedanju planiranom za 23. novembar na mesto direktora biće imenovan Miloš Bošnjaković, bivši policijski inspektor iz Tuzle, koji je, prema sopstvenom priznanju, više puta bezuspešno pokušavao da sa saradnicima iz inostranstva pokrene projekte u oblasti rudarstva na prostoru Srbije, dok se u njegovom portfoliju navodi da ima „dobre veze u Srbiji“.

Foto: Kliks.ba / Miloš Bošnjaković

“Smatramo da se ta pojedinost odnosi pre svega na kontakte sa aktuelnim ministrom bez portfelja Nenadom Popovićem i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, za koje ga ne vezuje samo zajedničko poreklo iz Tuzle. U vezu sa rušenjem reputacije koju ova kompanija pokušava da izgradi u Srbiji svakako se mogu dovesti i nedavne posete generalnog direktora Rosa Kotona, koji u svojim obraćanjima javnosti i akcionarima pokušava da predstavi kako u njihovom poslovanju sve ide po planu i kako ga lokalno stanovništvo dočekuje raširenih ruku.

Međutim, o njegovim namerama i poznavanju države, geografskih pojedinosti i kulture prostora na kome njegova kompanija sprovodi delatnost, dovoljno govori njegovo nedavno obraćanje u kome je Srbiji „prikačio“ status grada”, navodi se u saopštenju.

Ono što se svakako nameće kao pitanje jeste: na osnovu čega je Ministarstvo rudarstva i energetike dodelilo pravo na istraživanja jednom mikro preduzeću bez ikakvih referenci i bez zaposlenih, kao i bez ikakve imovine i bez poslovnih prihoda za pet godina postojanja?

Prema podacima koji su dostupni u Agenciji za privredne registre, prihodi ove kompanije za 2020. godinu iznosili su samo hiljadu osamdeset devet (1089) evra, dok je gubitak za isti period iznosio čak dvesta deset hiljada (210.000) evra.

Akumulirani (ukupan) gubitak za pet godina rada iznosi čak petsto četrdeset pet hiljada (545.000) evra.

“Jadar Lithium doo“ 2019. nje imala ni jednog zaposlenog, a njihova imovina, prema informacijama u privrednom registru, još uvek ne postoji. Ostaje nedoumica kako i zašto firma bez i jednog zaposlenog trpi tolike gubitke.

“Stvari, međutim, postaju jasnije kada se postave na pravo mesto. Rešenja Ministarstva kojima se odobravaju geološka istraživanja ovoj kompaniji potpisao je i izdao državni sekretar Miodrag Poledica, koji je početkom februara 2020. godine uhapšen ‘po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal posle višemesečnog predistražnog postupka’, a zbog optužbe za zloupotrebu službenog položaja”, podsećaju iz ovog saveza ekoloških organizacija.

Takođe, napominju da se se njihova ekološka organizacija ne bavi stranačkom politikom i da im je krajnji cilj odbrana zemlje od “prljavih tehnologija i određenog tipa rudarenja koje bi nepovratno uništilo zemlju, vodu, vazduh i ukupan biodiverzitet, što je stav zasnovan na iskustvu koje je svet imao s eksploatatorima i prerađivačima litijuma, kao i stavu akademske zajednice.”

Oni napomijnju da je pad vrednosti akcija firme „Balkan Mining and Minerals“ smatraju uspehom, kojem su nedvosmisleno doprinele akcije koje su preduzeli, kako na terenu, tako i u javnom prostoru. Ujedno, podsećaju da je to dokaz da u ovoj borbi nema mesta malodušnosti i da je snaga naroda i ekoloških udruženja još uvek presudan faktor.

„Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) – ZNAMO DA NE DAMO“ čine ekološka udruženja s ugroženih područja na kojima se vrše ili su izvršena geološka istraživanja na prisustvo prethodno navedenih elemenata: „Ne damo Jadar” (Gornje Nedeljice), „Marš s Kolubare” (Valjevo), „Suvoborska greda” (Pranjani), „Eko brigada Jagodina” (Jagodina), „Neko brine za Levač” (Rekovac) i „Zaštitimo Dobrinju i okolinu” (Dobrinja), a u saradnji s timom ekološke kampanje „Marš sa Drine”.

Zašto su svi hteli da sakriju vest da Jadar Litijum počinje rudna istraživanja kod Požege?

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

128 Shares
128 Shares
Share via
Copy link