Magazin Svet

Izraelski policajci ubili nenaoružanog Palestinca sa posebnim potrebama

Izraelski policajci ubili su jednog Palestinca kraj Starog grada u Jerusalimu za koga su rekli da je nosio oružje ali se ispostavilo da nije bio naoružan.

Kako je navedeno ubijeni je nosio “sumnjiv predmet koji je izgledao kao pištolj” i pobegao kada mu je naređeno da stane.

Policajci su ga potom gonili i pucali, a policijski portparol Miki Rozenfeld je rekao da pištolj nije nađen.

Izraelski mediji su javili, pozivajući se na palestinske izvore, da je žrtva bio mladić sa posebnim potrebama i nije razumeo naredbu da stane.

Poslanik iz saveza arapskih izraelskih partija Zajednička lista Ofer Kasif rekao je da se to može definisati samo kao ubistvo, upozorivši da je rezultat huškanja vlade da se sada svaki Palestinac smatra teroristom dok se ne dokaže suprotno.

Dogodilo se to dan pošto su izraelski vojnici ubili Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali za koga su rekli da je pokušao da ih pregazi svojim vozilom. Ni jedan Izraelac nije ranjen ni danas ni juče.

Napetost je porasla u poslednjim nedeljama dok Izrael insistira na ostvarenju planova za aneksiju velikih delova Zapadne obale u skladu sa bliskoistočnim mirovnim planom predsednika SAD Donada Trampa koji je uveliko u korist Izraela. Palestinci su u potpunosti odbacili taj plan.

Palestinska uprava je prošle nedelje rekla da je više ne obavezuju raniji sporazumi s Izraelom i SAD i da prekida sve veze, uključujući bezbednosnu saradnju.

Palestinski napadači koji nisu povezani s ekstremističkim organizacijama izveli su poslednjih godina čitav niz napada na Izraelce uglavnom nožem kao i oružanih napada i pokušavali da ih pregaze.

Palestinskoj upravi nije dozvoljeno da deluje u istočnom Jeruslimu ni u delovima Zapadne obale gde se dogodila većina napada.

Organizacije za ljudska prava osuđuju izraelske bezbednosne snage da u nekim slučajevima koriste pretaranu silu, ubijajući oni koje su mogli da uhapse ili korišćenjem oružja iako im život nije u opasnosti.

Današnje ubistvo dogodio se u istočnom Jerusalimu osvojenom u ratu 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze.

Palestinci planiraju da na svim tim teritorijama osnuju nezavisnu državu, a Trampov plan predviđa da palestinski grad bude u predgrađu Jerusalima izvan betonskog zida koji je izgradio Izrael da bi se odvojio od Palestinaca.

Na osnovu tog plana oni će imati državu u enklavama okruženim Izraelom ali samo kad ispune stroge uslove.

Nove žrtve sukoba u SAD, ubijeni mladić i policajac (VIDEO)

Izvor: Beta

19 Shares
Share via
Copy link