Lifestyle Putovanja

Izabran najbolji grad za život

Najbolj grad za život prema analizi Ekonomist intelidžens junita (EIU) ima mnogo zelenih površina, jezera sa popularnim plažama i vinograda sa pogledom na grad. Javni prevoz je jeftin i efikasan. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je Beč proglašen za najbolji grad za život. Sa druge strane, najmanje pogodan za život je ratom razoreni Damask u Siriji, prenosi The Guardian.

Urednik istraživanja Roksana Slavčeva je rekla da je u Beču stopa kriminala veoma niska.

“Dokazano je da je Beč jedan od najsigurnijih gradova u Evropi”, istakla je ona.

U ovogodišnjem izveštaju istraživačke službe britanskog lista Ekonomist, Beograd se našao na 82. mestu, dok je od gradova u državama regiona najbolje rangirana Budimpešta, na 34. mestu, dok se Sofija u Bugarskoj našla na 79.mestu.

Među prvih 10 gradova pogodnih za život su Melburn, Osaka, Kalgari, Sidnej, Vankuver, Tokio, Toronto, Kopenhagen i Adelejd.

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, politička i socijalna stabilnost, bezbednost, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Među preostalih deset najlošijih gradova za život su Daka, Lagos, Karači, Alžir, Dakar, Harare, Tripoli. Kriminal, terorizam i rat su faktori koji su uticali na to da ovi gradovi budu loše rangirani, navodi se u analizi.

Najbolji gradovi za život i gde smo tu mi

Izvor: bizlife.rs

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

242 Shares
242 Shares
Share via
Copy link